Bartholin bezi apsesi, cinsel ilişkide hassasiyete sebep olabilir

TAKİP ET

Liv Hospital Samsun Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nden Op. Dr. Nigar Allahverdiyeva, bartholin bezi apsesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Vajina girişinde şişlik, şişlikten kaynaklanan ağrı ve kızarıklık şikâyetlerine sebep olan Bartholin kistinin, birçok kadının yaşadığı sorunlar arasında yer aldığını belirten Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Op. Dr. Nigar Allahverdiyeva, “Bartholin bezi kisti/absesi şüphesi olan bir hastada yürüme, oturma, ayakta durma veya cinsel ilişki gibi aktivitelerde kist olduğu bölgede hassasiyet; pürülan akıntı şikâyetleri ön plana çıkar” dedi.
Liv Hospital Samsun Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Op. Dr. Nigar Allahverdiyeva, bartholin bezi apsesi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
“Genelde doğurganlık yaşındaki kadınlarda görülür”
Bartholin bezi apnesinin ne olduğundan bahseden Op. Dr. Allahverdiyeva, “Bartholin bezi, vajinal girişin saat 4 ve saat 8 hizasında sağ alt ve sol kısımlarında yer alan 0,5 cm'lik bir çift bezdir. Bu bez mukus salgılayarak vajinal ıslaklığı sağlar. Bartholin bezleri tıkalı olmadığında genellikle ele gelmez. Kist ve apseler sıklıkla doğurganlık yaşındaki kadınlarda görülür ve menopozdan sonra görülme sıklığı azalır. Bartholin bezi kisti, bartholin bezinin genellikle tek taraflı, asemptomatik ve bazen de pelvik muayene sırasında tesadüfen bulunan iyi huylu bir tıkanmasıdır. Bartholin bezi tıkanıklığı,  bulunduğu bölgeye travma, epizyotomi veya doğum sonrasında veya enfeksiyonlardan sonra oluşabilir; ancak çoğu zaman  bir neden olmaksızın ortaya çıkar. Bu bezlere giden kanallar tıkandığında kist oluşur, kist enfekte olursa irinle dolu bir apseye dönüşür” diye konuştu.
“Cinsel ilişkide ağrı olabilir”
Kistler genellikle 2-4 cm çapında olduğuna değinen Op. Dr. Allahverdiyeva, “Disparoniye (ilişki sırasında ağrı), idrar yaparken yanma hissine, belirsiz bir ağrıya neden olabilir. Bartholin bezi apseleri, bartholin kistlerinin aksine çok ağrılıdırlar. Her ikisi de genelde tek taraflı olmakla birlikte, bartholin apseleri sıklıkla dokunmakla hassas ve ağrılı, kendisi ve etraf dokuları kızarık ve sıcaktır. Bazen de apseler kendiliğinden drene olarak pürülan bir akıntıya sebep olabilirler. Genellikle asemptomatik oldukları için uzun süreli bir seyir gösterirler. Bartholin bezi kisti/absesi şüphesi olan bir hastada yürüme, oturma, ayakta durma veya cinsel ilişki gibi aktivitelerde kist olduğu bölgede hassasiyet; pürülan akıntı şikâyetleri ön plana çıkar. Daha önce geçirilmiş Bartholin bezi kisti/apsesi, vajinal kanama/akıntı veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyon varlığı kist/abse oluşumu için risk faktörleridir” açıklamasında bulundu.
“Kistin kötü huylu olma ihtimali var”
Hastanın yaşı da çok önemli olduğunu dile getiren Op. Dr. Allahverdiyeva, “40 yaşından sonra oluşan Bartholin kist/abselerin nadir de olsa malignite yani kötü huylu olma ihtimali vardır.  Bartholin kisti apselerinin tanısı için ileri tetkiklere ihtiyaç duyulmaz; ancak apsenin insizyonu ve drenajı sırasında yara kültürü ve biyopsi yapılabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan şüpheleniliyorsa bu enfeksiyonlar (gonore, klamidya dâhil) araştırılmalı ve uygun tedavi başlatılmalıdır. Kitlenin atipik görünümü nedeniyle maligniteden şüpheleniliyorsa veya hasta 40 yaşın üzerindeyse biyopsi alınmalıdır” dedi.
“Bartholin bezi kistinde tedavi mümkün”
Tedavi yollarını anlatan Op. Dr. Allahverdiyeva şu bilgileri paylaştı:
“Asemptomatik Bartholin kistleri ileri tedavi gerektirmez. Kendiliğinden boşalan bartholin kistleri veya apseleri oturma banyoları ve analjeziklerle konservatif olarak tedavi edilebilir. Tekrarlayan bartholin apsesi için antibiyotik tedavileri uygulanır. Cerrahi işlemler arasında, apsenin boşaltılarak kist boşluğuna özel kateter yerleştirilmesi, marsüpializasyon ve kistin tamamen çıkarılması ameliyatı yer alır. Marsupializasyon ameliyathane şartlarında kadın-doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Önce kist duvarına kesi yapılır, içeriği tamamen boşaltılır, son olarak da kistin kenarları epitel yüzeyine emilebilir sütürlerle dikiler. Böylelikle kist içeriğinin dışarı akmasını sağlayan küçük bir kese oluşturulur.  İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir. Hasta birkaç saat sonra taburcu olabiliyor. Diğer tedaviler etkili olmadığı ve bartholin kist ve apselerinin tekrarlamaya devam ettiği durumlarda, bartholin bezinin çıkarılması için cerrahi işlem yapılabilir. Bu ameliyatta genellikle genel anestezi altında uygulanır, yaklaşık bir saat sürer, en az 1 gün hastanede yatış gerekir. Hamile ve bartholin apsesi olan kadınlarda, kanama riskinin artması nedeniyle bartholin bezinin çıkarılması tercih edilmez. Cerrahi ya da ilaç tedavi yöntemlerinin, kistin yeniden oluşmasını engellemesi açısından birbirine üstünlükleri yoktur. Bartholin kistlerini önlemenin kesin bir yolu olmamakla birlikte, hijyene dikkat etmek, güvenli cinsel ilişki kurallarına uymak, enfeksiyon riskini ve kist/abselerin tekrarlama ihtimalini azaltabilir.”