Dil ve Konuşma Terapisti Dilara Şaşmaz Alanında Bilgilendirmelerde Bulundu

TAKİP ET

Dil ve konuşma terapisti, Dilara Şaşmaz eğitim ve sağlık köşemizin konuğu oldu. Dil ve konuşma terapisti; dil, konuşma, ses, yutma, beslenme bozukluklarının önlenmesi, değerlendirilmesi ve rehabilitasyonu ile ilgilenen sağlık meslek elemanıdır.

Dil ve konuşma terapisti Dilara Şaşmaz sözlerine şöyle devam etti: Dil ve konuşma terapistlerinin çalışma alanları başta hastaneler, özel eğitim merkezleri ve özel klinikler olabilmektedir. Şaşmaz kendi özel kliniğinde ve özel bir eğitim merkezinde eğitimlerine devam etmektedir. Dil ve konuşma bozuklukları alanı kendi mesleki otonomisine sahip bir bilim dalı olmasıyla beraber belirli durumlarda farklı alanlarla multidisipliner çalışmayı gerektirir.
Hangi Şikayetler Sonucunda Dil ve konuşma terapistine Başvurulur?
Çok yaygın ve gelişmiş bir alan olduğunu ifade eden Şaşmaz, çok küçük yaşda çocuklar 3-4 yaşına gelmiş fakat hala konuşamamış yani gecikmeli konuşma, Zihinsel engelli yada otizmli, atipik otizmli çocuklar, hiç konuşamayan yada yaşına göre uygun olarak konuşma yetisine ulaşamamış çocuklar, ek kullanımlarında hata yapanlar, konuştuğunu sadece evebeynin anlaması gibi durumlarda konuşma terapistine başvurulmalıdır. 
Ses Bozuklukları Nedir?
Gırtlakta ses çıkarmak için titreşen iki kas olan ses telleri bulunmaktadır. Ses akciğerlerden gelen havanın ses tellerinde titreşim oluşturmasıyla meydana gelmektedir. Yapılan birçok şey ses tellerine zarar verebilir. Çok fazla konuşmak, bağırarak konuşmak, gün içerisinde çok fazla telefon konuşması yapmak, sürekli boğaz temizlemek veya sigara içmek sesin kısılmasına neden olabilir. Ayrıca bu aktiviteler ses tellerinde nodül, polip, kist gibi sorunlara da yol açabilirler. Ses bozukluklarının değerlendirilmesinde ve tedavisinde kulak burun boğaz hekimi ile dil ve konuşma terapistleri iş birliği içerisinde çalışılmaktadır. Ses bozukluklarının altında yatan problemin tıbbi tanılanmasını kulak burun boğaz hekimi yapmaktadır. Dil ve konuşma terapistleri sesi ile ilgili problem yaşayan kişilere ses terapisi uygulamaktan sorumludur.
Konuşma Sesi Bozuklukları Nelerdir?
Konuşma sesi bozuklukları her yaştan bireyde görülebildiği gibi, çocuklarda görülmektedir. Dil becerilerini yeni öğrenen küçük çocukların sesleri doğru şekilde söylemekte zorlanmaları normaldir bir durumdur. Konuşma becerileri zamanla gelişir ve bu durum öğrenme sürecidir. Her yaşta belirli seslerde ustalaşırlar ve gelişirler. 5-6 yaş civarında çoğu çocuk tüm kelime seslerinde ustalaşmayı öğrenmiştir. Fakat, bazı çocukların konuşma sesi bozuklukları vardır. Bu durumda, konuşma sesi bozukluğu tanısı konan hastaya seslerin doğru kullanımı, üretim yerlerinin gösterilerek, doğru ve anlaşılabilir bir şekilde yetişkinler gibi konuşması sağlanmaktadır. 
Kekemelik Nedir Nasıl Tedavi Edilebilir?
Nedeni tam olarak bilinmeyen, psikolojik, nörolojik, genetik, çevresel gibi pek çok sebepden kaynaklanabileceği düşünülen, bireyde blok, hece tekrarı, sözcük tekrarı gibi farklı biçimlerde takılmalarla kendini gösteren bazen ikincil davranışların da eşlik ettiği konuşma bozukluğudur.
Dil ve konuşma terapisti Şaşmaz, Kekemelik konuşma terapisi ile çözümlenebilen bir bozukluktur.Her yaşta tedavi edilebilmektedir. Çocukluk döneminde terapiye başlandığında daha hızlı çözüm sağlanmaktadır. Yetişkin kekeme bireyler ile yapılan terapilerde kekemelik kontrol altına alınmaktadır.
Yutma Bozukluğu Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
Disfaji, belirli yiyecekleri veya sıvıları yutmakta zorlanma ya da hiç yutamama gibi zorlanma güçlüğüdür. Disfajisi yani yutma güçlüğü olan kişiler, yiyecekleri yutma esnasında boğulma hissi, nefes alma güçlüğü ve öğürme gibi sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Tedavi yutma probleminin nedeni ve mevcut belirtilerine göre şekillemektedir. Dil ve konuşma terapistleri, yutma sürecinde kullanılan kasların fonksiyonunu arttırmaya yönelik egzersizler, bireyin daha etkili bir yutma yapması için çeşitli pozisyon ve teknikler, bireyin daha güvenli ve kolay yutmasına yönelik besinlerin kıvamının belirlenmesi gibi tedavi yaklaşımları ile kişiye özgü terapi programları oluşturularak tedavi edilmektedir.
Dil ve konuşma terapisti Dilara Şaşmaz, Hafif, orta veya şiddetli öğrenme güçlüğü, konuşma gecikmesi, konuşma bozukluğu, ses üretememe, işitme bozukluğu, yarık dudak veya damak, kekemelik, ses bozuklukları, dil bozuklukları, Afazik bireylerin dil ve konuşma becerilerini tekrar öğrenmesi, yutma sorunu yaşayan bireylerin değerlendirilmesi, beslenme biçimlerinin ayarlanması ve yutma becerilerinin geri kazanılmasına yönelik tedavi ve terapileri yapılmaktadır. Bu gibi şikayetleri olan bireylerin tedavi ve terapileri için Dil ve Konuşma Terapistlerine başvurmaları gerekmektedir diyerek sözlerine son verdi.

Dil ve Konuşma Terapisti
Dilara ŞAŞMAZ
İletişim Bilgisi:0541 9196056

 

Haber: Yadigar KARATAŞ