Down sendromlu bir çocuk sosyal ortamlarda büyümeli
Liv Hospital Samsun yöneticileri ve Liv Sağlıklı Yaşam ve Danışma Merkezi'nden Psikolog Hale Unutmaz, Down-ÇED ve Canik Gençlik Merkezi'nin Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği Down Sendromu etkinliğine katıldı.
Etkinlikte çocuklarla oyunlar oynayan Liv Hospital Samsun yöneticileri renkli anlar yaşadı, Psikolog Unutmaz ise Down Sendromu konusunda bilgilendirmede bulundu.
Psikolog Hale Unutmaz, “Fazla kromozom çocuğun gelişimini negatif olarak etkilemektedir. Bu durum her zaman önemli olacaktır. Çünkü kromozom değişimini geri almak mümkün değildir. Fakat unutulmamalıdır ki, bir çocuğun gelişimi sadece genetik faktörlere bağlı değildir. Çevre ve öğrenme faktörleri de çocuğun gelişiminde çok önemli ve etkilidir” şeklinde konuştu.
“Onlar da oynamak, öğrenmek ve gülmek ister”
Down Sendromlu çocukların ihtiyaçlarının diğer çocukların ihtiyaçlarından farklı olmadığını hatırlatan Psikolog Unutmaz, şu bilgileri paylaştı:
“Onlar da anne, baba ve kardeşleriyle birlikte olmaktan mutluluk duyarlar. Çevrelerini keşfetmek, oynamak, öğrenmek, gülmek isterler. Down Sendromlu bir çocuğun mümkün olduğu kadar sosyal bir ortamda büyütülmesi ve doğru eğitimsel desteği alması, gelişimi için son derece yararlıdır. Çocuklar 1 yaşına kadar bazı önemli gelişmeler gösterirler. Bu gelişmeler anne ve baba tarafından sevinçle karşılanır. Örneğin, ilk gülücük veya kendi başına oturması, emeklemesi, ilk adım vb. Down Sendromlu çocuklar birçok şeyi diğer çocuklardan daha geç öğrenir ve normal gelişme prosedürünü daha geç tamamlarlar. İlk yıllarda çocuğun gelişimi için bir destekleme programı oldukça önemlidir. Erken destekleme sayesinde çocuğunuz birçok şeyi daha erken öğrenebilir ve böylelikle kendisini de geliştirebilir. Bugün Liv ailesi olarak çok güzel bir etkinliğe katıldık, çocuklarımızla oyunlar oynadık çok eğlendik. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz, hayat farklı renklerle güzel Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kutlu olsun!”