SAMİF 2018 Samsun İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı açıldı
Samsun Vali Vekili İbrahim Avcı, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ile birlikte Şehit Ömer Halis Demir Konferans Salonunda Samsun Valiliği himayesinde, Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından, Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ), Milli Eğitim Müdürlüğü, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin iş birliğinde düzenlenen 'SAMİF 2018 Samsun İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'nın açılış törenine katıldı.
'SAMİF 2018 Samsun İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nın açılışı öncesinde Büyük Şehir Belediyesi Halk dansları gösterisi izlendi.
Daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kadir Beytekin yaptığı konuşmasında, "Özel sektörde faaliyet gösteren biz iş adamları olarak, hepimiz biliyoruz ki ülkemizin kalkınmasının temel taşı bizleriz. He türlü koşul ve ortamda daha çok iş arzusu içerisinde gece gündüz çaba içerisindeyiz. Göstermiş olduğumuz bu gayretin amacı sadece kişisel kazanç elde etmek değil. Ülkemize ve kentimize hizmet etmenin, istihdam sağlamanın, bir ailenin geçimine katkı verebilmenin yaşattığı duyguların tarifi yok. Biz üretirken sadece ekonomiyi büyütmüyoruz. Aynı zamanda sosyal ve kültürel kalkınmaya da büyük destek veriyoruz." dedi.
İstihdam fuarlarının işveren ile iş arayanları buluşturduğunu ifade eden İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, "Her yıl 30 büyükşehirimizde istihdam fuarları, diğer illerimiz de ise kariyer günleri etkinliği düzenleyerek iş gücü piyasası ile ilgili yakından tanışma imkanı buluyoruz. İstihdam hedeflerine erişebilme adına çalışmalarımıza emin adımlarla devam ediyoruz. 2017 yılı Türkiye Cumhuriyeti tarihinde İŞKUR olarak en fazla istihdamı gerçekleştirdiğimiz bir yıldı. 1 milyon 57 bin 249 rakamına ulaşmıştık. Bugün yani 23 Kasım 2018 itibariyle 1 milyon 65 bin istihdam gerçekleştirdik. En başarılı olduğumuz yılı, bu yılın bitmesine 40 gün kala geçmiş durumdayız. Yılın geri kalanını gece-gündüz durmadan çalışarak bu rakamları hedeflerimizin üstüne taşımayı amaçlıyoruz.
2002 yılında Türkiye'de 24 bin istihdam gerçekleştiren bir İŞKUR'dan yılın bitmesine 40 gün kala sadece Samsun'da 23 bin istihdamı gerçekleştiren bir kurum olduk. Yani Türkiye’nin bir senede başardığını Samsun 11 ayda başardı. Samsun’u tebrik ediyorum. Türkiye gerek kadın, gerek genç ve gerek istihdam rakamlarıyla ortaya koyduğu performansıyla iş gücüne katılımıyla dünyada ikinci bir örneği olmayan bir ülkedir. Bu başarıyı gerçekleştiren milletimize sonsuz teşekkür ediyoruz. Yılda 4 bin kadın istihdamını gerçekleştiren bir kurumdan Samsun'da 10,5 ayda 8 bin kadın istihdamı gerçekleştirerek yine Türkiye’nin bir senede başardığını Samsun 11 ayda başarmıştır. Elbette bunu hep birlikte başardık.
Bugün çok net bir şekilde şunu ifade etmek istiyorum: İŞKUR olarak Türkiye'de iş piyasasının nabzını tutan, piyasanın taleplerini tespit eden işgücü piyasası araştırmalarımız açıkça ortaya koymaktadır ki birilerinin zannettiği veya değerlendirdiği gibi değil; Türkiye'de adamı olana değil vasfı ve niteliği olanlara iş imkânları, çalışma ortamları söz konusudur. İş gücü piyasasında yer almak isteyen kardeşlerimize açıkça söylüyoruz İŞKUR'la işbirliği içerisinde olsunlar. İş gücü piyasasının aradığı nitelikler için meslek kurslarımızdan, iş başı eğitim programlarımızdan istifade ederek vasıf kazansınlar. Torpili olana değil; mesleği, vasfı, niteliği olana Türkiye'de iş var." dedi.
Samsun Vali Vekili Avcı'nın yaptığı konuşmasında, “Öncelikle tüm katılımcılarımızı sevgi ve saygı ile selamlıyor, hepinize hoş geldiniz diyorum. Sayın Valimiz il dışında olması nedeniyle aranızda bulunamadılar. Kendilerinin selam ve başarı dileklerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Değerli katılımcılar, çağımızda en büyük sorunun işsizlik olduğunu hepimiz biliyoruz. İstihdam ne dünün, ne bugünün, ne de geleceğimizin sorunudur. Bu bundan sonra da daima olacak olan bir sorun. Bizde olduğu gibi dünyada da var olan evrensel bir sorun. İşte bu sorunları asgariye indirmek insanımızın huzuru, mutluluğu, evine aşını, işini temin etmesi anlamında yapacaklarımız var. Bunları yaparken günlük yaşamımızda da karşılaşıyoruz. Gelen taleplerden çoğu iş talepleri. Bunları çözme konusunda en büyük destekçimizde İşkur. Zaman, zaman gelen vatandaşlarımızı görüşmeler yapmak üzere, değerlendirmek, yönlendirmek, işçi ve işverenimizi buluşturmak üzere, iş ve meslek danışmanlarımıza yönlendiriyoruz. Ama bunları asgariye indirmenin yolu; gençlerimizi hayata hazırlarken, mesleki eğitim başta olmak üzere hayata hazır hale getirmemiz gerekiyor. Üniversite bünyesinde bu hazırlığın devam etmesi lazım. Biz de yakın tarihe kadar bu konudaki gelişmeler, öğrenci üniversiteyi bitirip diplomayı alır ondan sonra iş derdi başlar. Bu süreçten sonra işe yerleşmesi uzun bir zaman alır yılgınlıklar, bıkkınlıklar, kırgınlıklar uzun bir süre devam eder. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle artık bunu hayatın içerisinde yapmamız lazım, bunu da yapacak olan işte bu çalışmalardır.
Yıl 2010-2011 Adana'da bu toplantıları yaptığımızda hakikaten iş ve istihdam buluşması başlığı altında yapılırdı. O zaman konu daha yeni bir konuydu, nazımız geçen çevremizdeki iş sahiplerine rica ederdik gelin bir stantta yer alın bunu yapalım derdik. Üniversitede katkı koyar, birkaç bölümden öğrenci gönderirdi. Bir iki gün de 20-25 masada biz bu işi gerçekleştirirdik. Ama bugüne geldiğimizde görüyoruz ki İş ve İstihdam Fuarları'nın deneyimleri sonucunda artık Türkiye'de arzu ettiğimiz noktayı yakalamış durumdayız.
Burası işverenlerimiz ve gençlerimiz içinde yeni bir ortam. Sonuçta diyoruz ki doğru yerdesiniz, niye doğru yerdesiniz; kariyer anlamında, iş fırsatları anlamında, seminer staj anlamında gençlerimiz buralarda görüş alışverişinde bulunacaklar, kendi gelecekleri ile ilgili planlamalarını, akşamın gündüzün muhasebesini yapacaklar ve kendilerine bir yol haritası çizecekler. Bu yol haritasını çizerken de üniversitelerimize, koordinasyonun sağlanması anlamında valilik olarak bize, ajanslarımıza ve KOSGEB gibi paydaşlar ile beraber ticaret odamızla birlikte biz bu gençlerimizin istikbalini hazırlayacağız.
Ben bu fuarın hazırlanmasına katkı sunan, emek veren, standı ile burada yer alan sanayicilerimize, işletmelerimize, tüm paydaşlarımıza ve siz değerli konuklara bu anlamlı günümüze destek verdiğiniz için teşekkür ediyor, bu fuarımızın Samsunumuza, ülkemize hayırlı olmasını diliyor, hepinizi saygı ile selamlıyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen 'SAMİF 2018 Samsun İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nın açılışı, Vali Vekili İbrahim Avcı, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ve diğer protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.
Açılışın ardından protokol üyeleri Şehit Ömer Halis Demir konferans salonunda kurulu bulunan katılımcı firmaların tanıtım stantlarını gezerek, firmalar hakkında bilgi aldı.
'SAMİF 2018 Samsun İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nın açılış törenine ayrıca, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Haşim Meydan, SGK İl Müdürü Ünal Kaya, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, İlçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ile çok sayıda davetli katıldı.