İlkadım'da Zabıta Ekipleri Semt Pazarlarını Denetledi

TAKİP ET

İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, semt pazarlarında denetim gerçekleştirdi.

Ekipler, pazar yerlerinin temizliğinin yanı sıra, pazarcı esnafının fiyat etiketleri, ölçü-tartı aletlerini kontrol ederek vatandaşın rahat bir alışveriş yapmasına imkan sağlıyor.İlkadım halkının huzuru, güvenliği ve sağlığı için çalışmalarını gece gündüz titizlikle sürdüren zabıta ekipleri, rutin denetimlerine hız kesmeden devam ediyor. İlçede kurulan pazarları denetleyen ekipler, tezgahları tek tek gezerek fiyat etiketi kontrolü, etiketlerin düzgün konulması ve rakamların okunabilir olması ve terazi muayenesi gibi hususları kontrol etti. Tüketici hakları ile ilgili bilgi veren ekipler, pazarcılara hijyen şartlarına uygun hareket edilmesi noktasında uyarılarda bulundu.

“Okunurluğu olmayan etiketlere müdahale ediyoruz”

Yapılan denetime ekiplerle birlikte katılım sağlayan İlkadım Belediyesi Zabıta Müdürü Şeref Sarı," Pazar tezgahlarındaki fiyat etiketinde 50, 75 kuruş gibi küsuratın daha küçük boyutta belirtilmesi, 'yarım kilo' ifadesinin yer alan etiket tarifelerinin semt pazarlarında alışveriş yapan vatandaşlarımızın yanılgıya düşürdüğüne dikkat çekti.Yarım kilo' ifadesine pazarlarda rastlandığını söyleyen Zabıta Müdürü Şeref Sarı," Etikette, yarım yazısı rakamdan daha küçük yazılıyor. Burada ilk görünen, büyük yazılan rakam ürün fiyatında geçerlidir. Pazarcı etikete büyük yazdığı rakama ürünü satmak zorunda. O etiket tüketiciyi yanıltıyor, aldatıyor. Okunurluğu olmayan etiketlere ekiplerimizle müdahale ediyoruz. Bu konuda yönetmelik var. Etiketlerin şekli ve uygulanması gereken kuralları tüm semt pazarlarımızda ekiplerimizle denetlemeye devam edeceğiz“ dedi.

“Etiket uygulaması ile yanlış anlamalara son vereceğiz”

Bu noktada semt pazarlarımızda tek tip etiket uygulamasını yakın zamanda ilçemizde açılan halk pazarlarında uygulamak için bir ön çalışma hazırlığının yapıldığını kaydeden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş,” Tek tip etiket uygulamasının iki temel amacı var: Eksik, tutarsız ya da yanlış ürün ve fiyat bilgilerinin önüne geçmek ve yöresel ürünlerin değerini korumak. Pazarlarda elle hazırlanan etiketlerde özellikle rakam ile yazıların ayırt edilmesiyle süregelen bir sorunun daha çözümüne dair önemli adım atacağız. Amacımız kent kimliğinin önemli bir parçası olan pazar yerlerinin mekânsal kalitesinin artırarak, semt sakinlerinin daha rahat alışveriş̧ yapabilmesinin sağlamak” dedi.