ISIF'23'te OMÜ'ye Gurur Yaşatan Akademisyenlere Teşekkür Belgesi Takdim Edildi
Yerli ve yabancı toplam 424 buluşun sergilendiği 8. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'nda (İstanbul International Invention Fair – ISIF'23) Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ); 1 altın, 4 gümüş ve 5 bronz madalya olmak üzere toplam 10 madalya ve 1 de özel ödüle layık görülerek büyük bir başarıya imza attı.
Başarılarıyla OMÜ’ye büyük bir gurur yaşatan akademisyenlere, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal tarafından Teşekkür Belgesi ve üniversitenin hediyeleri takdim edildi.
Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen törene; Rektör Ünal’ın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alışır, Prof. Dr. Murat Terzi ve ödül alan akademisyenler katıldı.
Rektör Ünal: “TEKNOFEST, OMÜ için bir fırsat ortamı oluşturdu”
Törende ödül sahiplerinin başarılarını kutlayan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Ödülleriyle üniversitemizi onurlandıran bütün akademisyen ve araştırmacıları kutluyor, geliştirdikleri yenilikçi teknolojilerin OMÜ’nün ‘Araştırma Üniversitesi’ hedefine katkı sunmasını ve ticarileşerek önemli sosyo-ekonomik kazanımlar elde etmesini temenni ediyoruz. TEKNOFEST, OMÜ için bir fırsat ortamı oluşturdu. Fuarın önemini anlatmak için kullandığım bir ifade vardı: ‘Biz TEKNOFEST’i Truva atı olarak kullanacağız.’ Bu doğrultuda üniversite olarak birçok çalışma gerçekleştirdik. Ayrıca desteklerimizle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullara da proje sayılarını nitelik ve nicelik açısından ciddi anlamda artmasına katkı sağladık. Proje eğitimleri ile üniversitemiz öncü görevler üstlendi.” ifadelerini kullandı.
“Proje kültürünün lisans düzeyinde de yaygınlaşması gerekiyor”
Fuarı sadece ödül alınan bir amaç olarak görmemek gerektiğini belirten Rektör Ünal, “Esas olan gösterilen çabanın kendisidir. Proje kültürünün lisans düzeyinde de yaygınlaşması gerekiyor. Üniversite olarak Ar-Ge kültürünün güçlü olması ve bir tercih nedenine dönüşmesi arzusu içerisindeyiz. Daha lisedeki bir öğrenci Ar-Ge düşünüyorsa bilinçli bir tercihe dönüştürülmesi gerekiyor. OMÜ’nün tercih sıralamasında hatırı sayılır bir iyileşme var. Üniversite yüzde 100’lük bir doluluk oranına sahip. Ayrıca bu çalışmaları destekleyecek olan lisansüstü eğitimidir. Lisansüstü eğitimi eylül sonrasında bütünüyle revize edeceğiz. Bu durumu OMÜ’nün araştırma üniversitesi olma yolunda bizim ihtiyaç duyduğumuz, yapmak zorunda olduğumuz bir eylem olarak görülüyoruz.” dedi.
Rektör Yardımcısı Alışır: “Hedefimiz bilginin ürüne dönüşmesidir”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır ise “Daha önceki yıllarda da ISIF’te önemli başarılarımız vardı. Ancak bu yıl ödül sayımızı ciddi anlamda artırdık. Akademisyenlerimiz 10 patent ile 11 ödülün sahibi oldu. Üniversite olarak bütün çalışmalardaki hedefimiz bilginin ürüne dönüşmesidir. Özellikle ticarileşen ürünlerimiz bizim için çok önemli. Süreçlerimizi Ar-Ge kısmında da önemseyerek çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Projeler kısmında da özellikle üniversite sanayi iş birliği kısmında da adımlarımızı ciddi anlamda atıyoruz. Hocalarımızın yürüttüğü büyük projeler var. Özellikle yeşil dönüşüm alanlarında diğer kuruluşlarla iş birliklerimiz devam ediyor. Bu projeleri hem bölgemizde hem de uluslararası alanda duyurmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Tören hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
ISIF’23 hakkında
ISIF’23; Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRK PATENT) ev sahipliğinde, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA), Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WIPO) ve Avrupa Patent Ofisi (EPO) iş birliğiyle 27 Nisan – 1 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki İstanbul TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında gerçekleştirildi. TEKNOFEST bünyesinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda açılan ISIF’23’te 31 ülkeden 286’sı yerli, 138’i yabancı olmak üzere toplamda 424 buluş vitrine çıktı.
Altın madalya ve Makedonya Özel Ödülü
• OMÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünden Arş. Gör. Dr. Erkan Öztürk ve Semih Kaygusuz “Ateşli Silahlar için Ateşleme ve Tetik Mekanizması” adlı buluşlarıyla altın madalya ve Makedonya Özel Ödülü’nü kazandı.
Gümüş madalya kazananlar:
• “Sağlık Alanı için Yeşil Sentezle Üretilen Nanopartikül ve Bitki Özü İçeren Biyopolimer Film Malzemesi Üretimi” (Öğr. Gör. Arife Kübra Yontar, Dr. Öğr. Üyesi Sinem Çevik)
• “Laparoskopik Miyomektomi Operasyonunda Yeni Nesil Miyoma Uteri Ekartörü” (Doç. Dr. Abdülkadir Bakay, Dr. Mehmet Faruk Ölçenoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Onur Yontar)
• “Atık Lastik Kauçukları ve Kenevirden Mamul Bir Kompozit Malzeme ve Bunun Üretim Yöntemi” (Dr. Öğr. Üyesi Arife Şimşek, Doç. Dr. Gökhan Demir, Prof. Dr. Sevim Alışır, Prof. Dr. Engin Burgaz, Doç. Dr. Özgür Demircan, Prof. Dr. Selim Aytaç)
• “Atmosferik Karbon Tutucu Sistem” (Öğr. Gör. Hakan Bülbül, Doç. Dr. Özgür Baytut, Doç. Dr. Ali Ekber Özdemir)
Bronz madalya kazananlar:
• “Bal Arısı Yetiştiriciliğinde Konvansiyonel Besleme için Kolonilere Uygun Hibrit Aparat” (Öğr. Gör. Yusuf Yakut, Öğr. Gör. Harun Çolak, Onur Baş)
• “Islak Yüzeylerde Yapışkanlık ve İyileştirici Özellik Gösteren Polimer Kompozit Yapılı Film” (Prof. Dr. Feza Geyikçi, Nisa Aydın)
• “Yapışkan Püskürtme Tekniğinde Adaptif Dilimleme ve Değişken Yapışkan Püskürtme Yöntemi” (Arş. Gör. Hasan Baş, Prof. Dr. Fatih Yapıcı, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim İnanç)
• “Antifungal, Antiinflamatuvar ve Antibakteriyel Özellikli Bir Biyokompozit Yara Örtüsü ve Bunun Üretim Yöntemi” (Prof. Dr. Sevim Alışır, Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, Ayyüce Baş)
• “Döner Manyetik Kuvvet Etkisi Altında Isı Transferinin Verimini Artıran Sistem” (Dr. Fevzi Şahin, Doç. Dr. Lütfü Namlı)