21 Şubat Koronavirüs Tablosu, Bakan Koca Variola virüsünü hatırlattı
Türkiye'de 21 Şubat günü koronavirüs nedeniyle 268 kişi vefat etti, 85 bin 26 yeni vaka tespit edildi.
Ülkemizdeki koronavirüs vaka sayıları düne göre arttı. 21 Şubat'ta kaydedilen 24 saatlik verilere göre 85 bin 26 vaka tespit edildi. Vefat sayısı ise 263'ten 268'e çıktı. Öte yandan iyileşen hasta sayısı 94 bin 402 olurken toplam 461 bin 513 PCR testi yapıldı. Tabloyla ilgili Bakan Koca, "Variola virüsünün neden olduğu Çiçek Hastalığı gibi birçok hastalık aşıyla ortadan kalktı. Başka pek çok bulaşıcı hastalıksa aşılar sayesinde önlenip, yayılımları engellenebiliyor." dedi.
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin Günlük Koronavirüs Tablosu'nu paylaştı. 21 Şubat'ta açıklanan son 24 saatlik verilere göre; 85 bin 26 yeni vaka tespit edildi. Vefat sayısı 268 olarak belirlendi. Tedavisi tamamlanan 94 bin 402 hasta taburcu olurken bugün 461 bin 513 test yapıldı.
BAKAN KOCA, VARİOLA VİRÜSÜNÜ HATIRLATTI
Bakan Koca da sosyal medya hesabından vaka tablosuyla ilgili paylaşımda bulundu. Bakan Koca, "Variola virüsünün neden olduğu Çiçek Hastalığı gibi birçok hastalık aşıyla ortadan kalktı. Başka pek çok bulaşıcı hastalıksa aşılar sayesinde önlenip, yayılımları engellenebiliyor. Biz de aşı ve zayıf varyant avantajıyla Covid-19'a karşı artık güçlüyüz. Aşılarınızı yaptırın." dedi.
DÜNKÜ VAKA SAYISI 70 BİNİ GEÇMİŞTİ
Öte yandan dün ülkemizde koronavirüs nedeniyle 263 kişi hayatını kaybederken 70 bin 355 da yeni vaka tespit edilmişti.
Variola virüsü nedir? Çiçek Hastalığı Nedir?
Tarihte görülen salgın hastalıklardan biri olan çiçek hastalığı, en çok ölüme yol açmış bulaşıcı hastalık türleri arasında yer alır. Variola virüsünün enfeksiyonu ile oluşan çiçek hastalığı, variola major ve variola minor olmak üzere iki farklı türe sahiptir. Hastalığın çok daha ağır seyreden türü olan variola major, %30 gibi ciddi bir ölüm oranına sahiptir. Öldürücülüğü çok daha düşük olan, hafif şekilde seyreden variola minor ise %1 gibi çok düşük oranda ölüme yol açar.
Tarihte çok ciddi salgın ve can kayıplarına yol açmış olan bu enfeksiyon, aynı zamanda aşısı geliştirilen ilk hastalıktır. Tarihte geliştirilen ilk aşı olan çiçek hastalığı aşısı, tıp alanında çok önemli bir gelişme olup ve halk sağlığı çalışmalarında da yol gösterici olmuştur. Aşının yıllarca uygulanması ile birlikte çiçek hastalığı virüsü ortadan kalkmış, en son vaka ise 1977 yılında görülmüştür.
Çiçek Hastalığı Belirtileri
Çiçek hastalığı farklı aşamalar şeklinde görülen ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığın her aşaması kendine özgü farklı semptomlar içerir. Bununla birlikte hastalığın ilerlemesi ile birlikte görülen belirtiler de şiddetlenir. Virüsün bulaşmasının ardından ilk olarak başlayan süreç kuluçka evresi olarak adlandırılır. 7 günden 19 güne kadar uzayabilen bu süreçte herhangi bir semptom veya şikayet olmadığı gibi bulaşıcılık da söz konusu değildir. Kuluçka döneminin ardından ortaya çıkan ilk çiçek belirtileri arasında şunlar yer alır:
Yüksek ateş
Baş ağrısı ve vücut ağrıları
Üşüme ve titreme
Mide bulantısı ve kusma
Halsizlik
Yukarıdaki ilk belirtilerin görüldüğü aşamada hastalık az miktarda da olsa bulaşıcı olabilir. Fakat bulaşıcılığın en yüksek olduğu evreler bundan sonraki evrelerdir. Erken döküntüler ortaya çıkmaya başladığında dil yüzeyinde ve ağız içerisinde küçük kırmızı noktalar gözlenir. Başlangıçta leke gibi görülen bu oluşumlar zamanla boğaza doğru yayılan yaralara dönüşebilir. Ardından bu yara ve döküntüler yüz, kollar, bacaklar, el ve ayaklar gibi farklı yerlere yayılır.
Yaklaşık dört günün sonunda ciltteki yaralar iltihapla dolu kabarcıklara dönüşür. Bu süreç boyunca genellikle yüksek ateş eşlik eder. Ardından 10 gün boyunca yaralar cilt altında küçük bir bezelye tanesi gibi yumrulara dönüşür ve püstüler bir görünüm alır. İki haftanın sonunda bu yaralar kabuklanır, ardından kabuklar dökülmeye başlayarak hastalık iyileşme sürecine geçer.
Çiçek Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Çiçek hastalığı, aşının bulunması ve virüsün ortadan kalkmasından önce toplu ortamlarda veya aile içerisinde rahatlıkla bulaşabilen bir hastalıktı. Virüsün bulaşıcılığı, dilde ve ağızda kırmızı lekelerin görülmeye başladığı erken döküntü evresinde başlar. Bu evreden sonra damlacık yolu ile bulaşabilen variola virüsü; hapşırma, öksürme, konuşma, solunum gibi eylemler sırasında solunum yolundan çıkan damlacıklar yolu ile kişiden kişiye kolaylıkla bulaşabilir. Söz konusu damlacıklar, çiçek hastalığı virüsü içerir ve bu virüsler sağlıklı bir kişinin solunum yollarına ulaştığında bu kişiyi de enfekte eder.
Erken döküntü evresinden sonra vücutta ortaya çıkan lezyonların içerisindeki iltihaplı sıvı ve lezyonları kaplayan kabuklar da virüsün bulaşmasına yol açabilir. Dolayısıyla çiçek hastalığı taşıyan kişiyle temas veya enfekte kişilerin yer aldığı toplu kullanım alanları da bulaşma yolları arasında yer alabilir. Hastalığın böcekler veya evcil hayvanlar tarafından bulaştığına dair herhangi bir kanıt bulunmaz. Dolayısıyla enfeksiyonun yalnızca insanlardan insanlara bulaştığı kabul edilir.
Çiçek hastalığı aşısı, hastalığın ciddi salgınlara yol açtığı dönemlerde bulunup uygulanmaya başladıktan sonra aşı olan insanlarda bağışıklık geliştiği görülmüştür. Günümüzde ise virüs ortadan kalkmış olduğundan çiçek aşısı, günümüzde zorunlu aşı takvimleri içerisinde yer almaz.