Karadeniz Kitap Fuarı'na büyük ilgi!

TAKİP ET

Tüyap ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile Samsun Tekkeköy ilçesi Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Karadeniz 5. Kitap Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi.

Fuarın açılış konuşmasını yapan Tüyap Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Gökdemir, “Bu gün açmakta olduğumuz kitap fuarında yayın evlerimizin büyük teveccühü ile tüm fuar alanımız tam dolulukla açılmaktadır. Bu fuarımızın hemen ardından 12 Mart’ta Mobilya ve 04 Nisan’da İnşaat Fuarlarımızın açılışını yapacağız. Bu fuarlarla birlikte Samsun’un tekrar fuarlar şehri olması bakamından da çok önemli bir yol aldığımızı düşünüyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle fuarımızın hazırlanmasına katkı veren başta Samsun Valiliğimiz olmak üzere emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarımı arz ediyorum. Fuarımızın şehrimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Saygılar sunuyorum.” dedi.


 
2018 yılının sektörümüz açısından zor bir yıl olduğunu ifade eden Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk açılış töreninde yaptığı konuşmasında, “Yaşadığımız zorluklar bize yayıncılık sektörünün bir kamu hizmeti olarak görülmesi ve kültür yaşamının zenginleştirilmesi amacıyla desteklenmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Sektörümüz pek çok sorunla boğuşurken, Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği KDV muafiyeti, sektörümüze nefes aldıracak ve kültür hayatımıza büyük fayda sağlayacaktır. 2018 Türkiye Kitap Pazarı Raporu’na göre, bandrol dağıtımı ve satışını yapan YAYFED’in (Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu) açıkladığı toplam kitap üretimi geçen yıla göre %0,71 oranında artarken segmentlere göre azalmalar oldu. 2015’ten 2016’ya %5,23’lük bir artış gösteren toplam bandrol sayısı, 2016’dan sonra ivme kaydederken, 2017’den 2018’e ise yalnızca %0,71 artarak, %1’e dahi ulaşamadı. Türkiye’de kitap üretiminin artış hızı düştü. TÜİK’in son açıklamasına göre ülke nüfusunun 82.003.882 olduğunu düşündüğümüzde ülkemizde kişi başına düşen kitap sayısının 7,76’dan 7,08’e düştüğü bir gerçek.” diye konuştu.


 
Samsun Valisi Osman Kaymak ise konuşmasında, “Değerli Misafirler, Karadeniz 5. Kitap Fuarı’na hoş geldiniz. Samsun’un hep fuarlar kenti olduğunu söylüyoruz. Eskiden biliyorsunuz Samsun fuarı, İzmir fuarında sonra en çok ziyaret edilen ve uzun süre açık kalan bir fuar idi.  Son yılarda bu fuar merkezini bizler birlikte yaparak Samsun ve bölge için etkin hale getirmeye çalışıyoruz. O yönüyle fuarın işletmesini TÜYAP’a vermekle çok doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. TÜYAP burada hem Samsun, hem de bölge için çok ciddi fuarlar düzenlemekte ve bu fuarlara çok ciddi katılımlar olmaktadır. Biz de bu durumdan Valilik olarak son derece çok mutluyuz, kendilerine teşekkür ediyoruz. 
220’ye yakın yayıncı kuruluş bu gün fuarımızda yerini aldılar. O anlamda bu fuar sadece Samsun’a değil bölgeye de çok ciddi katkı yapacaktır. Samsun Karadeniz Bölgesinde diğer bölge illerin rahatça ulaşabildiği bir konumda bulunuyor. Kitap fuarımızın ziyaretçi süresinin dokuz güne çıkarılması da çok önemli ve anlamlı. Kitap okumak çok önemli. Samsun 240 bine yakın ilk, orta ve lise öğrencisi, 60 bine yakın üniversite öğrencisi olmak üzere 300 bin öğrencisi ile birlikte bir eğitim ve ilkadım kenti.” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından 'Karadeniz 5. Kitap Fuarı’nın açılışı protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Açılış töreni sonrasında protokol üyeleri ile birlikte fuara katılan yayınevlerinin kitaplarının sergilendiği stantları gezdi.


 
Karadeniz 5. Kitap Fuarı’nda düzenlediği imza gününde okurlarıyla buluşan tarihçi-yazar ve akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı ziyaret eden Vali Kaymak, ‘Bir Ömür Nasıl Yaşanır’ adlı kitabını imzalatarak, sohbet etti.
 
Protokol üyeleri ile birlikte fuara katılan yayınevlerinin kitaplarının sergilendiği stantları ziyaretinde ‘Karadeniz 5. Kitap Fuarı’na çok yüksek katılımın olduğunu gözlemleyen Vali Kaymak, çocukların aileleriyle birlikte kitaplara çok yoğun ilgi göstermelerinden memnununiyet duyduğunu belirterek, ziyaretçilere ve katılımcılara teşekkür etti.

Bölgemizin kültürel yaşamına önemli katkılarının olacağı Karadeniz 5. Kitap Fuarı’na 220'ye yakın yayınevi katılırken, fuar süresince panel, söyleşi, atölye çalışması ve çocuk etkinliklerinden oluşan 70 kültür etkinliği düzenlenecek. Adnan Öz, Ahmed Günbay Yıldız, Ahmet Haldun Terzioğlu, Ahmet Özer, Ahmet Şimşirgil, Ahu Güngör Ağca, Akın Birdal, Akın Ersöz, Akın Üner, Ali Ak, Ali Kayıkçı, Ali Turmuş, Anşa Ceyno Gür, Aret Vartanyan, Arif Keskiner, Aslı Arslan, Asude, Aşık Erdemli, Atilla Çilingir, Aydın Hız, Aydın Ilgaz, Ayşe Keskin, Ayşe Sevim, Bade Osma Erbayav, Bahadır Yenişehirlioğlu, Barış Gür, Bekir Öztürk, Berna Olgaç, Beyza Alkoç, Bircan Çelik, Eda Bayrak, Emine Şimşek Emiral, Erda Kara, Ercan Kesal, Füsun Çetinel, Faruk Dilaver, İbrahim Ünsal, İlber Ortaylı, İkbal Gemici,İpek Çalışlar, İnci Aral, İsmail Saymaz, Kahraman Tazeoğlu, Kuloğlu Ömer, Koray Avcı Çakman, Nazlı Karabıyıkoğlu, Nazım Alpman, Mine Söğüt, Mete Yarar, Meryem Gülbudak, Mustafa Fırat, Mustafa Sezer, Murat Tavlı, Osman Ekinci, Refik Baskın, Reis Çelik, Suat Turgut, Sinan Meydan, Sevgi Özel, Şükrü Erbaş, Tolga Uçar, Tülay Güngör, Zeynep Aliye, Zekeriya Çavuşoğlu, Yılmaz Özdil, Zübeyde Seven Turan’ın da bulunduğu pek çok değerli yazar, şair ve bilim insanı okurlarıyla buluşacak.
 
16-24 Şubat 2019 tarihleri arasında dokuz gün açık kalacak 'Karadeniz 5. Kitap Fuarı’nın açılış törenine ayrıca, 50. Hükümet Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Tekkeköy Kaymakamı Edip Çakıcı, Tüyap Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda kitap sever katıldı.

Karadeniz 5. Kitap Fuarı