Mide Kanseri belirtileri nelerdir?

TAKİP ET

Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi bölümü doktorlarından Op. Dr. Levent A. Kazak, mide kanserinin oluşumu, süreci ve tedavi yöntemi hakkında bilgilendirmede bulundu.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent A. Kazak, 45 yaş üstü kişilerde sık görülen mide kanserine dikkat çekti.
Mide Kanseri belirtileri
Mide kanseri belirtileri genellikle erken evrede belirgin olmayabilir ve başka sindirim sorunlarıyla karıştırılabilir. Ancak, ilerledikçe bazı belirtileri dikkat çeken oranda ortaya çıkabilir. İştahsızlık, Hazımsızlık, Şişkinlik, Yutma Güçlüğü, Ani Kilo Kaybı, Karın Ağrısı, Kan Dışkılama, Tokluk gibi bu belirtilerden bazılarını yaşayanların doktora başvurması önemlidir.
Mide Kanseri oluşum faktörleri
Erken teşhis ve tedavi, iyileşme şansını artırır diyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent A. Kazak, "Mide kanseri oluşumu, beslenme alışkanlıkları, egzersiz yapma durumu ve vücudun bağışıklık yanıtı gibi birçok faktörün etkisiyle şekillenen karmaşık bir süreçtir. Süreç, genellikle mide yüzeyinde yüzeysel gastrit yani mide iltihabı ile başlar ve Helikobakter Pilori enfeksiyonu süreci tetikleyebilir. Helikobakter pilori bulaşıcı bir enfeksiyon olup genellikle ağız yolundan alınan bakterilerin sindirim sistemine ulaşması ile meydana gelir.
İntestinal Metaplazi ve Kanserleşme Süreci
Enfeksiyonun ilerlemesi sonucu, mide hücreleri bağırsak hücrelerine benzemeye başlar. Bu duruma intestinal metaplazi denir ve bu aşamadan sonra kanserleşme süreci hızlanır. İntestinal metaplazi, yemek borusu ve midede yer alan hücrelerin değişime uğrayarak kanser benzeri semptomlar gösterdiği bir hastalıktır.
Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi
Helikobakter Pilori enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak intestinal metaplazi aşamasına geçildiğinde tedavi artık zorlaşır. Bu nedenle mide iltihabının kansere dönüşmeden önce fark edilmesi ve tedavi edilmesi hayati öneme sahiptir." diyerek sözlerine son verdi.