Nusret Mayın Müze Gemisi Samsun Limanı'nda ziyarete açılıyor! Samsun Etkinlik
Samsun Etkinlik - Samsun Valiliği, TCG Nusret Mayın Müze Gemisi 01 – 02 Haziran tarihlerinde Samsun Limanı'nda vatandaşların ziyaretine açık olacağını açıkladı.
Samsun Valiliği tarafından yapılan açıklamada; "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Karadeniz Bölge Komutanlığı Trabzon Deniz Komutanlığının yazısı ile TCG NUSRET Mayın Müze Gemisinin 01 – 02 Haziran tarihlerinde 10.00-12.00 ve 13.30-18.00 saatleri arasında Samsun Limanı’nda vatandaşlarımızın ziyaretine açık olacağı bildirilmiştir."
Nusret Mayın Gemisi hakkında bilgi
Alman yapımı bir gemi olan Nusret Mayın Gemisi 1911 yılında Kiel şehrinde imal edilmiş ve o dönem müttefik olmaları nedeniyle 1913’te Osmanlı donanmasına satılmıştır. 1914 yılında Çanakkale bölgesine gönderilmiştir. Çanakkale Deniz Zaferindeki önemli rolü nedeniyle tüm dünyaca tanınmıştır.
1955 yılında ordudaki görevi sona eren Nusret 1962;de özel bir işletme tarafından satın alınarak kuru yük gemisi olarak kullanılmaya başlandı. 1990’da Kıbrıs’a giderken Mersin açıklarında batan gemi, 1999’da gemiye ilgi duyan gönüllüler tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla su yüzüne çıkarıldı.
Mersin Limanında kaderini beklerken Tarsus Belediyesi’nin çabalarıyla Tarsus’a getirilen Nusret Mayın Gemisi aslına sadık olacak şekilde restore edildi ve 2003 yılında Nusret Mayın Gemisi Kültür Parkı’nda sergilenmeye başlandı.
Nusret Mayın Gemisi Mayınları Nasıl Döşedi?
Nusret Mayın Gemisi hafif ve manevra kabiliyeti yüksek bir gemi olması nedeniyle fark edilmeden mayınların döşenebilmesi için özellikle seçilmiştir. Türk kurmay heyeti daha önce denizcilik tarihinde eşine rastlanmayan bir fikir ile mayınları Erenköy koyu Karanlık Liman kıyıya paralel olarak döşeyecekti. Bu hareketin amacı boğazın genişlediği yerde bulunan Karanlık Liman mevkilisinde ikmal için geriye doğru manevra yapacak gemilerin bu mayınlara çarpmasını sağlamaktı.
7 Martı 8 Marta bağlayan gece limandan ayrılan Nusret Mayın Gemisi, ışıklarını kapatarak Karanlık Liman mevkiine ulaşır ve 26 mayını kıyıya paralel olarak bırakır. Geri dönüş yolunda ise düşman projektörlerinin ışıkları Nusret Mayın Gemisinin üzerine vuracakken; kıyıdan Türk projektörü ışığını düşman projektörünün üzerine tutar ve Nusret Mayın gemisi fark edilmekten son anda kurtulur.
Nusret Mayın Gemisi’nin büyük fedakârlıklar ve zorluklarla ve düşmana fark edilmekten son anda kurtularak döşediği mayınlar savaşın kaderini değiştirecektir. Manevra esnasında mayınlara çarpan İngiliz Donanmasına ait Ocean ve Irresistible zırhlıları ile Fransız Donanmasına ait Bouvet zırhlısı batmıştır. Ayrıca Gaulois, Suffren, Inflexible zırhlıları da ağır hasar alarak kullanılamayacak hale gelmiştir.
Winston Churchill ""Revue de Paris" dergisine 1930’da verdiği röportajda Nusret Mayın gemisi için "Birinci Dünya Savaşı’nda kadar insanın ölmesine harbin ağır masraflara mal olmasına, denizlerde 5,000 tane ticaret ve savaş gemisinin batmasına başlıca neden, Türkler tarafından bir gece önce atılan ve incecik bir çelik halat ucunda sallanan 26 adet mayındır." ifadelerini kullanacaktır
Nusret Mayın Gemisi Kaptanı
Nusret Mayın Gemisi’nin kaptanı Tophaneli Yüzbaşı İsmail Hakkı’dır. Görevden iki gün önce kalp krizi geçirmesi nedeniyle yerine başkasının görevlendirilmesi yönündeki ısrarlara rağmen bu tehlikeli görevi yürütmüştür. Elde kalan son mayınları denize döşenmesini müteakip görev dönüşü düşman projektörü ile Türk projektörü arasındaki ışık savaşına kalbi dayanamamış ve görev esnasında şehit olmuştur.
Kendisine eşlik eden diğer kahraman askerler ise mayın grup komutanı Yüzbaşı Nazmi Bey, Güverte Yüzbaşısı Hüseyin, Önyüzbaşı Çarkçı Ali, İkinci Çarkçı Ahmet, Üçüncü Çarkçı Yüzbaşı Hasan, Elektrik Zabiti Mülazım Hasan, Top Zabiti Mülazım Kadri Bey ve 54 erdir.