Öğretim Üyesi Şule Özdemir'den Halk Sağlığı Haftası hakkında bilgi

TAKİP ET

Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Şule Özdemir, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası konusunda bilgi verdi.

Ülkemizde 2001 yılından başlayarak, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arası Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır. Halk Sağlığı Haftası olarak kutlanan bu haftanın amacı halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak, bu alanda yürütülen çalışmaları görünür kılmak ve farkındalık oluşturmaktır.
Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Şule Özdemir, 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası konusunda bilgi verdi: "Sağlık, sadece hastalıkların olmaması değildir. Sağlık, bireylerin bedenen, ruhen, sosyal yönden tam bir iyilik halini tanımlar. Günümüzün getirdiği birçok durum ve sorunların varlığı sağlığı olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle insanlar yaşlansalar bile sağlıklı kalabilmeyi, bebeklik, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik dönemlerini iyi geçirebilmeyi, henüz hasta olmadan sağlıklı olmayı öğrenmelidirler. Burada halk sağlığının önemi ortaya çıkmaktadır. 
Halk sağlığı, organize edilmiş çalışmalarla, çevre sağlık koşullarını düzelterek, bireylere sağlık bilgisi vererek, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkları önleyerek, hastalıkların erken tanı ve tedavisini sağlayarak, her bireyin sağlığını sürdürecek bir yaşam düzeyini sağlayacak biçimde yaşamın uzatılmasını, beden ve ruh sağlığı ile çalışma gücünün arttırılmasını sağlayan bir bilim ve sa¬nattır. Halk sağlığında hedef hastalıkları önlemek, yaşamı uzatmak ve sağlığı geliştirmektir.
Halk sağlığı, bireyi sağlıklı ve üretken bir şekilde tutarak toplumsal gelişmeyi sağlamayı hedefler. Bu hedefe ulaşmak amacıyla bireylerin sağlıklarını korumak ve geliştirmek için gereken tüm sağlık hizmetlerini sunmak esastır. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, eğitimler düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek halk sağlığı çalışmalarının temel amaçlarındandır. Halk sağlığı tanımında vurgulanan hastalıkların önlenmesi, yaşamın uzatılması ve sağlığın geliştirilmesi ancak koruyucu sağlık hizmetlerinin toplum içerisinde yaygınlaştırılmasıyla mümkündür. Risk gruplarının izlemleri, aşılamalar, kanser ve diğer kronik hastalıkların taramaları, HIV/AIDS, viral hepatitler gibi bulaşıcı hastalık taramaları, sağlıklı olma ve hastalıklarla ilgili her türlü sağlık eğitimi koruyucu sağlık hizmetleri kapsamındadır.
Halk Sağlığı Haftası kapsamında her yıl farklı bir konu gündeme taşınmaktadır. Örneğin, T.C. Sağlık Bakanlığı, Türkiye için Halk Sağlığı Haftası teması olarak 2022 yılında ‘Kronik Hastalıklarda Tarama ve İzlemler’ konusunu öne çıkarmışken, 2023 yılı için “Sağlıkla Yaşayan Türkiye” konusunu belirlemiştir.