Oruçta en önemli öğün sahur

TAKİP ET

Sahurun oruç için en önemli öğün olduğunu belirten Diyetisyen Tuba Yıldırım, 'Sahurda sindirim sistemi problemi yaşamamak ve sabaha zinde uyanmak için hem hafif yiyecekler tüketilmeli hem de gün boyu tok tutacak güçlü bir öğün seçilmelidir' dedi.

En rahat ve sağlıklı orucun sahura kalkarak tutulabileceğini ifade eden Liv Sağlıklı Yaşam ve Danışma Merkezi’nden Diyetisyen Tuba Yıldırım, ilk sahur için önemli bilgiler verdi. Sahurda amacın gündüz tok tutacak, enerjik olmayı sağlayacak, dayanıklılığı artıracak şekilde beslenmek olması gerektiğini belirten Yıldırım, “Bu amaca yönelik en iyi beslenmenin kahvaltı şeklinde olması gerekir. Ramazan ayında sahur öğünü, günlük beslenme rutinimizde kahvaltının yerini almaktadır” diye konuştu. 
“Sahurda hafif yiyecekler tüketilmeli”
Diyetisyen Yıldırım, “Sahurda sindirim sistemi problemi yaşamamak ve sabaha zinde uyanmak için hem hafif yiyecekler tüketilmeli hem de gün boyu tok tutacak güçlü bir öğün seçilmelidir” ifadelerini kullandı. Sahur öğününün protein yönünden zengin olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, proteinlerin daha uzun sürede kana karıştıkları için uzun süre tokluk yaratma etkisine sahip olduklarının altını çizdi. 
“Menüde yumurta, peynir, süt, kefir, yoğurt gibi besinlerden biri mutlaka olmalı”
Diyetisyen Yıldırım, sahur menüsünün nasıl oluşturulması gerektiği hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Menüde yumurta, peynir, süt, kefir, ayran, yoğurt gibi besinlerden biri mutlaka yer almalıdır. Karbonhidratlar, kan şekerinin en hızlı yükselme özelliğine sahip besin öğeleri oldukları için ilk anlarda tokluk sağlamada etkilidirler. Bu yüzden sahurda tam buğday veya çavdar ekmeği tüketmek yerinde olacaktır. Çabuk acıkmaya sebep olduğu için pideyi sahurda değil iftarda tüketmek gerekir.”
İlk sahur için örnek menü 
İlk sahur için menü önerisinde bulunan Dyt. Yıldırım, “İlk sahur için örnek iki beslenme önermek isterim. İlk örnek menümüz, 1-2 dilim tam buğday ekmeği, 3 parmak kadar peynir, 3-4 tam ceviz, Mevsim sebzeleri ve taze meyve, 1-2 Yumurta, 1 bardak kefir/ayran olabilir. Kahvaltı tercih etmek istemeyenler ise 1 kase yoğurt içerisine 3-4 kaşık yulaf koyarak, 1 meyve, 3 hurma, 3-4 ceviz ve 2 yumurta yiyebilir. Sağlıklı ramazanlar dilerim” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.