Psikiyatri Akif Taşdemir: Panik atak nedir, panik atak belirtileri nelerdir?
Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Akif Taşdemir, "Panik atağı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı hissi, ani terleme ve titreme gibi fiziki belirtiler ile karşı karşıya kalanlar bunu bir felaket senaryosuna yorumlayabilir." dedi.
Yapılan araştırmalara göre, toplum içinde herhangi 100 kişinin yaklaşık 3-4’ü panik atak hastalığını ya daha önce geçirmişlerdir ya da halen bu hastalığı yaşamaktadırlar.
Panik atak, hiçbir neden yokken birdenbire, aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleri olarak karşımıza çıkamaktadır.
Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Akif Taşdemir, hemen hemen 7'den 70'e herkesi ilgilendiren bu sağlık sorunu ilgili olarak değerlendirmelerde bulunarak uyardı.
PANİK ATAK NEDİR?
Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Akif Taşdemir, "Panik atak aslında çok popüler bir psikolojik terimdir. Panik atak bir hastalık değil, bir belirtiler kümesi olarak hayatımızda zaman zaman yaşarız. Fakat biz bu panik atağı bir felaket olarak yorumladığımız için atak dediğimiz durum, çoğumuzda bir kaç saniye içinde biter. Sokakta yürürken bizi bir köpek kovaladığında, bir patlama sesi duyduğumuzda veya bir deprem esnasında yaşadığımız hissi fiziki belirtiler olarak panik atak şeklinde nitelendiririz.
PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Herhangi bir neden bulunmazken kaygılandıracak, korkulacak bir durum yokken panik atağın fiziki belirtilerini yaşayan kişiler, mesala kalp çarpıntısı, nefes darlığı hissi, ani terleme ve titreme gibi durumları bir felaket senaryosuna yorumlayabilir. Kalp çarpıntısını, acaba kalp krizimi geçiriyorum? bir hastalığım mı var gibi yorumlayarak kendini bir atağın içine sokabilir. Bu belirtiler kişilerde en sık karşılaştığımız senaryolardır. Bunların haricinde felç geçirme, düşüp bayılma, çıldırma, aklını yitirme gibi felaketleştirme senaryolarını da sıkça duyarız.
PANİK ATAK TEDAVİ SÜRECİ
Panik atak birçok hastalıkta da görülebilir. Depresyonda, kaygı ve takıntı bozukluklarında hatta hiç bir psikiyatrik bozukluğu olmayan insanlarda zaman zaman stresi yoğun olduğu dönemlerde, uykusuz kaldığı zamanlarda, bir yere yetişmek üzere koşuşturdukları zamanlarda panik belirtileri yaşayabilirler.
Panik atak tedavisinde altta yatan sebebe yönelik bir tedavi uygulamak en uygun yaklaşımdır.
Eğer panik atak bir kaygı bozukluğunun belirtiler ise buna yönelik bir tedavi süreci başlatmak gerekir. Bir depresyon belirtisi var ise depresyon tedavisi de panik atak şikâyetleri ile gerileyebilir. " diyerek sözlerine son verdi.