Serinlerken Göz Enfeksiyonu Kapmayın

TAKİP ET

Liv Hospital Samsun Göz Sağlığı Kliniği'nden Op.Dr.Serdar Kuruca deniz ve havuzdan kaynaklanan göz enfeksiyonları hakkında bilgilendirdi.

“AŞIRI MİKTARDA KLOR, YANMA VE KIZARIKLIK YAPAR”
Kuruca, “Kavurucu sıcakların yaşandığı bugünlerde hepimiz kendimizi serin sulara bırakmak istiyoruz. Ama yüzdüğümüz sular acaba temiz mi? İyi klorlanmayan ve mikrop sayımı uygun aralıklarla yapılmayan havuzlar başta Konjonktivit olmak üzere birçok göz rahatsızlığına neden olabiliyor. Aynı anda pek çok kişinin yüzdüğü otel, site, yazlık havuzlarında temizliğe çok dikkat edilmelidir. Eğer yeterli temizlik yapılmazsa bu havuzlarda bakteri kapabiliriz. Aynı zamanda havuzlarda ki klor miktarı da çok önemlidir. Havuz suyundaki aktif klor düzeyi 0.3-0.6mg/l, PH değeri ise 7.2-7.6 değerleri arasında olmalıdır. Aşırı miktarda klor gözde irritasyona sebep olur, yanma ve kızarıklık yapar” dedi.
“DENİZ GÖZLÜĞÜ KULLANIN”
Dr. Kuruca, “Havuzlarda aşırı klor kullanılınca temizlendiği düşünülse de aslında bu yanlış bir düşüncedir. Klor sadece suda ki mikropları öldürür ama kaba pislik dediğimiz büyük partikülleri temizlemez. Bu yüzden iyi bir filtrasyon da gerekir. Deniz suyu da gözlerde kızarıklığa ve Konjonktivite neden olabilir. Özellikle çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamak gerekir. Denizde de gözlük ve maske kullanarak gözlerimizi korumalıyız. Yazı sağlıklı gözlerle geçirebilmek için temizliğinden emin olunmayan havuzlara girmemek, deniz gözlüğü kullanmak ve sudan çıkar çıkmaz duş almak önemlidir” diye konuştu.
“KONJONKTİVİT’E DİKKAT”
Kirli ve klorlu suyun sebep olduğu Konjonktivit’ dikkat çeken Op.Dr. Serdar Kuruca, “Kirli ve aşırı klorlu sulara girildiğinde gözlerimizde Konjonktivit gelişir. Konjonktivit’in gözlerde, kızarıklık, batma, kaşınma, yanma, sulanma, ışığa karşı hassasiyet, çapaklanma ve görme bozukluğu gibi belirtiler gösterir. Bazen göz kapaklarında şişme olabilir. Bu şikayetler başlarsa hemen göz uzmanına başvurmalıdır. Konjonktivit rahatsızlığına yakalanan hastalar şikayetleri geçinceye kadar havuz ve denizden uzak durmalıdır. Konjonktivit tedavisinde hücreleri dengeleyici, iltihap giderici ve kimi zaman da kortizonlu ilaçlara ihtiyaç duyulur. Gözdeki şikayetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama ve suni göz yaşı ilaçlarının da faydalı olabilir.Göz enfeksiyonları çoğunlukla hiç bir iz bırakmadan iyileşir. Ama nadiren gözün şeffaf tabakası olan kornea da enfeksiyondan etkilenir ve o zaman daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.