Samsun'da Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Verim ve Destekler Giderek Artıyor
Baraj ve doğal göller bakımından zengin su kaynaklarına sahip Samsun'da Su Ürünleri Yetiştiriciliği yapan firmalarımızda verim her geçen sene artıyor. 2022 yılında 12Bin 378 ton, 2023 yılında ise 13Bin 971 ton olmak üzere Bin 573 ton farkla üretimini arttırarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.
Samsun’da Su Ürünleri Yetiştiriciliği yapan ve yetiştiricilik belgesi almış toplam 36 (otuz altı) adet tesis bulunmakta olup İlimiz su ürünleri yetiştiricilik üretiminin önemli bölümünü Derbent Baraj Gölü ve Yakakent açıklarında Karadeniz’de üretim yapan tesislerimiz oluşturmaktadır. Yine aynı zamanda Su ürünleri yetiştiriciliği proje kapasitesi 21Bin 108 ton/yıl olup, 15Bin 350 ton/yıl alabalık ve Türk Somonu olmakla birlikte 5Bin 688 ton/yıl levrek üretimine olanak sağlıyor.
Samsun’da faaliyet gösteren Derbent Baraj Gölü’nde 14 adet, Yakakent İlçesinde Karadeniz’de 12 adet su ürünleri Yetiştiricilik Tesisi bulunmakta olup diğer tesislerimiz Havza, Lâdik ve Vezirköprü ilçelerimizde küçük ölçekli tesisler olarak yer almakta. İlimizde geçtiğimiz 2022 yılında 12.378 ton, 2023 yılında ise 13.971 ton su ürünleri yetiştiriciliğinde üretim gerçekleştirildi.
Derbent baraj gölünde yetiştirilen alabalıkların bir kısmı iç piyasada tüketilip, büyük bir kısmı ise ortalama 500-600 gr ağırlığa ulaşınca Yakakent ilçemizde bulunan su ürünleri yetiştiricilik tesislerine canlı olarak nakledilmekte ve denizde 1,5-4 kg ağırlığa ulaşıncaya kadar beslenerek büyütülmektedir. 1,25 kg ve üzeri büyütülen alabalıklar Türk Somonu olarak adlandırılmakta ve genellikle ihraç edilmektedir. 2023 yılında su ürünleri yetiştiricilik tesislerimizde toplam 8.771 ton Türk somonu üretimi gerçekleştirildi.
İlimiz Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin her geçen yıl artış gösterdiğini belirten Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlimiz Su Ürünleri Yetiştiricilik Üretimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu; “Bilindiği gibi İlimiz 210 km sahil şeridine sahip olmanın yanında baraj ve doğal göller bakımından zengin su kaynaklarına sahiptir. Bu kaynakların çevreye zarar vermeyecek şekilde sürdürülebilir olarak kullanılması başlıca hedefimizdir. Dünya ve ülkemizde balıkçılık verilerine bakılırsa avcılık yolu ile elde edilen su ürünleri üretiminin giderek düşüş kaydettiği görülecektir. Dünya ve buna paralel olarak ülkemiz nüfusunun artması su ürünleri stoklarına uygulanan baskının artmasına sebep olmuştur. Bu nedenle yetiştiricilik yolu ile su ürünleri üretimine ihtiyaç her geçen gün artış göstermiştir. Su ürünlerinin kültür ortamında üretimi stratejik olarak önemlidir.
Son yıllarda dünya çapında yaşanan savaş ve ekonomik sıkıntılara rağmen İlimiz su ürünleri yetiştiricilik sektörünün büyümesini kararlıkla sürdürmektedir. Bu büyümeye Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteklemeleri büyük katkı sunmuştur. Bakanlığımız 2023 yılında, yaptıkları üretim için İlimiz su ürünleri yetiştiricilik tesislerine toplam 5.298 ton üretim için 6.646.737 TL net ödeme yapmıştır. Amacımız İlimiz su kaynaklarının mümkün olduğunca kullanılarak Samsun İlimiz ve Ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktır. İlimizde yetiştiricilik ve avcılık yolu ile üretilen su ürünlerimiz yurt dışına pazarlanmakta ve her yıl yaklaşık 45-50 milyon dolar gelir sağlanmaktadır. Son yıllarda çevremizde patlak veren savaşlara ve küresel ekonomide yaşanan sıkıntılara rağmen ilimiz balıkçılık sektörü yoluna kararlılıkla devam etmektedir. Samsun İlimizde 2022 yılı verilerine göre ülke bazında su ürünleri yetiştiriciliği üretimi bakımından 7. sırada yer almıştır. İlimiz su ürünleri yetiştiricilik tesislerinde yaklaşık 150 kişi istihdam edilmekte olup, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleri ile beraber bu rakam 300 kişi civarına ulaşmaktadır. Su ürünleri yetiştiricilik sektörümüzün büyümesi ve gelişmesi için elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.