Samsun Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleşti

TAKİP ET

Samsun Üniversitesi 2023/2024 Akademik Yılı Açılış Töreni, Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar "Türkiye Yüzyılının Yıldızı Milli Teknoloji Hamlesi" konulu açılış dersiyle başladı.

Törene, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Cumhuriyet Başsavcısı M. Sabri Kılıç, Adalet Komisyonu Başkanı Nahit Köseoğlu, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Sinop Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Muhitdin  Yılmaz, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelekoğlu, Canik Kaymakamı Vehbi Bakır, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Köse, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Salih Kesgin, Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç ile üniversite yönetimi, Samsun Üniversitesini Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti üyeleri, siyasi parti temsilcileri, kamu kurumlarının yöneticileri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşların temsilcileri, akademisyenler, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Vali Orhan Tavlı: “Samsun Üniversitesi Hem Akademik Alanda Hem de Havacılık Alanında Samsun’a Büyük Katkılar Sağladı.”
Törende konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Samsun Üniversitesi, kısa süre içinde önemli başarılara imza attı. Hem akademik alanda hem de havacılık alanında Samsun'a büyük katkılar sağladı. 2022'de Teknofest'i başarıyla ev sahipliği yaparak milli teknoloji hamlesine önemli bir destek verdi. Samsun Roket Takımı da Teknofest kapsamında ödüller kazandı. Bu projeler hem şehrimizi hem de bizi gururlandırdı. Biz, Samsun Üniversitesi'nin her projesini desteklemeye devam edeceğiz. Üniversitemiz, geleceğin başarılı gençlerini yetiştirmeye devam edecek. 2023 akademik yılının Samsun'umuza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.
Rektör Aydın: “Kuruluşumuzdan İtibaren “Duvarsız Üniversite” Modeliyle Zihinsel Duvarları Yıkmayı, Toplumun Her Kesimiyle Etkili İletişim Kurmayı Hedefledik.”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Üniversitemizin 10 Eylül 2018'de kurulduğundan bu yana her yıl başında başarılarımızı ve görevlerimizi gözden geçiriyoruz. Eğitim, araştırma ve topluma hizmette öncü olma gayreti içerisindeyiz. Öğrencilere dinamik yöntemlerle kaliteli eğitim vermeye çalışıyoruz. Ayrıca, araştırma faaliyetlerini desteklemek adına akademik kadronun birikimlerini kullanıyoruz. Yeni kurulan bölümler, merkezler ve idari birimlerle üniversitemizi yenilikçi bir kurum haline getiriyoruz. Samsun'da tütün depolarının Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'ne dönüştürülmesi projemiz "Necip Fazıl Mimarlık Ödülü"ne layık görüldü, bu bizim için büyük bir başarı ve motivasyon kaynağı oldu. Kuruluşumuzdan itibaren bölgemizin temel ihtiyaçlarıyla birlikte ülkemizin “Türkiye Yüzyılı” vizyonu ve benimsediğimiz “Duvarsız Üniversite” modeliyle zihinsel duvarları yıkmayı, toplumun her kesimiyle etkili iletişim kurmayı hedefledik. Bu yaklaşımımız, çevre dostu politikalar, sıfır atık ve geri dönüşüm, üniversite-sanayi işbirliği ve yüksek teknoloji alanında kaliteli mezunlar yetiştirme gibi alt bileşenlere sahip. Öğrencilerimizi değer bilen bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. Bölgesel ihtiyaçlar ve üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde Samsun ve Karadeniz Bölgesi'nin ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Öğrencilerimizin staj programlarıyla, şehirle olan ilişkimizi kuvvetlendiriyoruz. Sektörle birlikte çalışarak, ortak malzeme ve mekân kullanımı, staj, iş gücü, akademik danışmanlık gibi konularda iş birliği yapıyoruz.”Aydın: “Kampüsümüzdeki Binaların Dönüşümünde Eskinin Dokusunu Koruyarak Modernizasyonu Sağlıyoruz.”
Rektör Aydın konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Üniversite-toplum ilişkisinde sınırları aşarak, nitelikli toplum için nitelikli bir üniversite olmayı amaçlıyoruz. İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğrencilerinin TÜBİTAK projeleri kapsamında başarılı olması, Samsun ve İstanbul'daki TEKNOFEST yarışmalarındaki başarılarımız ve öğretim üyelerimizin TÜBİTAK projelerindeki başarıları bu vizyonun somut sonuçlarıdır. Çevre dostu yaklaşımımız ve yeşil kampüs politikalarımız doğrultusunda, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nin öncülüğünde atıl hangar binalarının yeniden kullanımı gibi projelerle hem ekonomik hem de sürdürülebilir çözümler sunuyoruz. Kampüsümüzdeki binaların dönüşümünde eskinin dokusunu koruyarak modernizasyonu sağlıyoruz. Mühendislik Fakültesi'nin ilkeleri doğrultusunda, şehirle ve sektörle olan ilişkilerimizi sürdürmekte ve bu bağlamda üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem veriyoruz. Öğrencilerimizin stajları ve projeleri, üniversitemizin sanayi sektörüyle olan bağını güçlendiriyor. Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, havacılık sektöründe ülkemize önemli katkılar sağlamaktadır. Öğrencilerimizin TEKNOFEST yarışmalarında elde ettiği başarılar ve TÜBİTAK projelerindeki kabuller bu fakültenin mükemmeliyetini gösteriyor. Havacılık ve uzay bilimlerinde eğitim ve lisans programlarıyla, Ballıca Kampüsü'nde havacılık ve uzayla ilgili ekosistem oluşturduk. Uçuş Akademimizle pilot yetiştiriyoruz ve sanayi sektörüyle işbirliği yaparak nitelikli eleman yetiştirmeye devam ediyoruz. "Duvarsız Üniversite" ilkesiyle, öğrenci ve öğretim üyelerinin sürekli gelişimine katkıda bulunuyoruz. 2020'de kurulan Tıp Fakültemiz, Covid-19 pandemisi süresince önemli hizmetler sunmuştur. Kuruluşunun ilk yılında öğrenci almaya ve yüksek kaliteyle oluşturduğu eğitim kliniklerinden nitelikli uzman hekimler yetiştirmeye başlayan Tıp Fakültemiz, şehrimizin bir sağlık kenti olması vizyonu doğrultusunda gelişme göstererek üç yıl içerisinde eğitim-öğretim ve uygulama hastanesi olarak kullandığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesini şehrin önde gelen sağlık ve eğitim merkezi yapma yönünde gelişim göstermiştir. Bu çerçevede İnme Merkezi, İşitme Denge Merkezi, Onkoloji Merkezi ve Ritim Bozuklukları Araştırma ve Tedavi Merkezi gibi özellikli sağlık hizmeti veren alanlarda nitelikli sağlık hizmeti sunan öğretim elemanlarımız ülkemiz sağlık hizmetlerine önemli katkılar sunmaktadır.”
Rektör Aydın'dan Öğrencilere Dünyayı Keşfedin Çağrısı: Güvenli Limanlardan Ayrılın; Yelkenlerinizde Rüzgarı Yakalayın
Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın öğrencilere hitaben yaptığı konuşmasında öğrencilere dünyayı keşfetme çağırısında bulunarak; "Sevgili öğrencilerimiz, herkes yaptığı kadar vardır; biz de var olmak için yapmaya devam edeceğiz. Bundan yirmi-otuz yıl sonra yaptıklarınızdan çok, yapmadıklarınızdan pişman olacaksanız. Bu yüzden halatlarınızı atın; güvenli limanlardan ayrılın; yelkenlerinizde rüzgarı yakalayın; gezin, düşleyin, keşfedin. Aksi takdirde beklediğiniz yarınlar dünde kalır, hiç gelmezler; önünüzde geçmişinizden başka bir şey kalmaz, gelecek hızla tükenir.”
Aydın: “Özgün Fikirlerini Üniversitemizin Geleceği için Cömertçe Paylaşan Tüm Değerli Akademisyenlerimiz ve İdari Personelimize İçtenlikle Teşekkür Ediyorum.”
Rektör Aydın konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Samsun Üniversitesini kurma ve şekillendirme sürecinde üniversitemizin bel kemiği fakültelerinin başında gelen Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi başta olmak üzere Tıp, Mühendislik, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler, Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri ile diğer akademik birimlerimizde ufuk açıcı katkılar sunmaya açık ve istekli bir akademik kadroyla çalışmak en büyük şanslarımdan biridir. Herkes yaptığı kadar vardır; biz de var olmak için yapmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, özgün fikirlerini üniversitemizin geleceği için cömertçe paylaşan tüm değerli akademisyenlerimiz ve idari personelimize içtenlikle teşekkür ediyorum.” Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar: “Samsun’da Gerçekleştirdiğimiz TEKNOFEST Karadeniz, Teknoloji ve İnovasyon Konusunda Gençlerimize İlham Kaynağı Oldu.”
Açılış Dersini "Türkiye Yüzyılının Yıldızı Milli Teknoloji Hamlesi" konusu ile gerçekleştiren Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar yaptığı sunumda Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemli noktalarına vurgu yaparak, “Karadeniz bölgesinde, tarihi derinlikleriyle bilinen Samsun'da böylesine muazzam bir etkinliğin parçası olmak çok önemli bir deneyim. Samsun'un bu tarihi mirasının üzerine bir de böylesi başarılı bir Teknofest eklemiş olmanız, bizim için büyük bir gurur kaynağı. Samsun’da gerçekleştirdiğimiz TEKNOFEST Karadeniz, teknoloji ve inovasyon konusunda gençlerimize ilham kaynağı oldu.
20-30 yıl öncesinde Türkiye, havacılık teknolojilerinde, özellikle askeri alanda, yurt dışına bağımlıydı. O dönemlerde savunma sanayimizde yerli üretimin artırılması amacıyla Baykar Havacılık'ta bu alanda çalışmalara başladık. 25 yıl önce yüzde 80 dışa bağımlıydık; teknolojimizin neredeyse tamamı ithaldi. Ancak teknoparklarımızın kurulmasıyla bu bağımlılığımızı azaltmayı hedefledik. Milli teknoloji hamlesi, teknolojik tekelleşmeye karşı bir direnişti ve Türkiye'nin askeri alandaki bağımsızlığını güçlendirmeyi amaçlıyordu. Bu hamle aynı zamanda bölgesel barışa da katkıda bulunmayı hedefliyordu. Türkiye'nin havacılık tarihine baktığımızda, Cumhuriyet döneminden itibaren bu alanda ciddi girişimlerin olduğunu görüyoruz. Havacılığın ülkemizde zaman zaman göz ardı edildiğini, hatta "yitik bir sevda" olarak nitelendirildiğini fark ediyoruz. Ancak Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ gibi değerli isimler, milli teknolojiye ve havacılığa katkı sağlama konusundaki azimleriyle öne çıkıyor. Bu çabalar, Türkiye'nin havacılıkta geldiği noktayı anlamak için önemlidir. Bizim için önemli olan savunma sanayinde bağımsız olmaktır. Son 20 yılda milli ve 2014 yılına kadar ülkemizde milli piyade tüfeğimiz yoktu. Bu silahı 2014 yılında envanterimize ekledik. Yerli teknolojilerin gerçekleşmesi ancak hepimizin bu işe sahip çıkmasıyla olacaktır. Bu duruma da örnek olarak Samsun Üniversitesinin tütün depolarını dönüştürmesini örnek olarak gösterebiliriz. Tütün depolarının Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi olması mükemmel bir şey. Bu fakülteden mezun olacak öğrencilerimiz bu ülkenin geleceğinde söz sahibi olacaktır.” dedi.
Haluk Bayraktar katılımlarından dolayı Samsun Valisi Orhan Tavlı’ya, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Samsun protokolüne, akademisyenlere, öğrencilere ve davetlerinden dolayı Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’a teşekkür ederek katılımcılara Baykar Teknoloji hakkında detaylı bilgiler sundu. Konuşmaların sonunda Rektör Aydın, Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar’a 2023/2024 Akademik Yılı Açılış Dersi davetini kabul edip geldiği için şükranlarını sunarak hediye takdiminde bulundu. Tören, Baykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın katılımcılarla toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.