5 Haziran Dünya Çevre günü bisiklet turu

TAKİP ET

TEMA Vakfı Samsun Temsilciliği tarafından düzenlenen ve Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği tarafından desteklenen bisiklet turu etkinliğiyle kömür santralleri ve Samsun Terme'nin da aralarında bulunduğu bazı tarımsal bölgelere kurulmak istenen termik santrallere ve kömür ocaklarına karşı 'kömürü bırak' mesajı verildi.

TEMA Vakfı Samsun Temsilciliği tarafından karbon salınımını azaltmak ve kömürsüz yaşama dikkat çekmek amacıyla 'Kömür mü, Ömür mü?' sloganıyla bisiklet turu düzenlendi. Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği (EKOBİD), Samsun Bölgesinde faaliyet gösteren diğer bisiklet toplulukları ve doğaseverlerin de destek verdiği 18 kilometrelik bisiklet turunda, önemli tarımsal bölgelerin de bulunduğu alanlara kurulmak istenen kömür projeleri gerçekleştirmek isteyenlere 'KÖMÜRÜ BIRAK!' çağrısı yapıldı.
TEMA Vakfı Samsun Temsilciliği tarafından Dünya Çevre Günü de olan 5 Haziran tarihinde düzenlenen bisiklet etkinliğiyle Türkiye'de farklı bölgelerde kurulmak istenen kömür santralleri ve tarımsal bölgelere kurulmak istenen kömür ocaklarına karşı 'KÖMÜRÜ BIRAK!' mesajı verildi. Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği üyelerinin tam destek verdiği bisiklet turu Atakum Marina’dan başlanıp 18 kilometre pedal çevrildikten sonra İlkadım Cumhuriyet Meydanında sona erdi.

Yaklaşık 100 kişilik bisikletli doğa severin katıldığı etkinliğin sonunda Cumhuriyet Meydanında açıklama yapan TEMA Vakfı Samsun İl Temsilcisi Leman ÖZAY, TEMA'nın Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı boyunca düzenlediği etkinliklerle kömürle ilgili gerçeklere dikkat çekildiğini söyledi. Türkiye'de doğa ve tarımın kömür tehdidi altında olduğunu belirten İl Temsilcisi Özay;
“Türkiye'de doğa ve tarım kömür tehdidi altında. Zonguldak, Adana, İzmir, Çanakkale başta olmak üzere 80'e yakın kömür santrali, Konya Kapalı Havzası, Trakya Ergene, Eskişehir Alpu, Afyon Dinar gibi önemli tarımsal bölgelerin kömür ocaklarına dönüştürülmesi planlanıyor. Bu planlamadan Samsun’un güzide ilçesi Terme de etkilenmektedir. Planlanan kömürlü termik santral projeleri hava, su, toprak varlıklarına etkileri bakımından kümülatif olarak değerlendirilmek yerine tekil projeler olarak değerlendirildiği için etkilerinin gerçek büyüklüğü hesaplanmıyor.” dedi.
“DÜNYA KÖMÜRÜ ÇIKARMAKTAN VAZGEÇTİ”
Bunun yanında Türkiye iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölge olan Akdeniz havzasında yer alıyor. İklim değişikliğinin en büyük nedeni ise kömürlü termik santrallerden kaynaklanan sera gazı emisyonları. TÜİK verilerine göre, 2014 yılında sera gazı emisyonları içinde en büyük payı %72,5 ile enerji kaynaklı emisyonlar oluşturuyor. Uluslararası Enerji Ajansı tarafından iklim değişikliği ile mücadele için dünyadaki mevcut kömür rezervlerinin %82'sinin yer altında bırakılması gerektiği kabul edildi. Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmenin maliyeti her gün düşüyor. Ancak, Türkiye kömüre dayalı enerji politikalarına devam ediyor. Bunlardan biri de Terme ilçemiz. Kömürsüz yaşam herkesin hakkı”
Bisiklet turu sonunda bisikletçiler Cumhuriyet Meydanında Kömür Santrallerinin doğaya verdiği zararları anlatan kısa bir piyes oynadı. Etkinlikte son olarak topluca fotoğraf çektiren bisikletseverler ve vatandaşlar ellerinde açtıkları 'Toprağı Koru Kömürden Kurtul', 'Kömürsüz Yaşam Herkesin Hakkı' yazılı dövizlerle mesaj verdi.

tema bisiklet turu