Un Sektörünün Devi Ulusoy Un'dan Teknolojik Dönüşüm
Türkiye'nin en büyük un üreticisi ve pazar lideri olan Ulusoy Un, kaynaklarını verimli kullanmak adına Samsun/Tekkeköy'deki 500 ton/gün kapasiteli 35 yıllık tesisindeki üretimi durdurarak, üretime daha verimli şekilde Samsun Gıda OSB'de bulunan 2.088 ton/gün kapasiteli, Türkiye'nin en büyük ve en teknolojik un fabrikasında devam etme kararı aldı.
2023 yılını 39,6 milyar TL satış hasılatıyla kapatarak Türkiye’nin lider un üreticisi olma konumunu devam ettiren Ulusoy Un, Samsun/Tekkeköy’de bulunan 500 ton/gün kapasiteli fabrikasında üretimi durdurarak, bulunduğu gayrimenkulü farklı alanlarda değerlendirme kararı aldığını KAP’a yaptığı açıklamayla duyurdu. Samsun’da 35 yıl önce 180 ton/gün buğday işleme kapasitesiyle yola çıkan Ulusoy Un, bugün Samsun, Hatay, Çorlu, Ankara ve Söke’deki fabrikalarıyla üretim kapasitesini 25 kat artırarak 4.415 ton/gün buğday işleme kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük un üreticisi konumunda. Geçtiğimiz yıllarda, Türkiye’nin en büyük ve en dijital un fabrikası, 2.088 ton/gün işleme kapasitesine sahip 50. Yıl Üretim Tesisi’ni açarak Samsun’daki üretim gücünü 4 kat artıran ve geçtiğimiz yıl Hatay’daki 463 ton/gün işleme kapasitesine sahip fabrikasını devreye alan Ulusoy Un, üretimdeki gücünü ihracata da taşıyor. Ulusoy Un, 107 ülkeye 350 bin tonun üzerinde ihracat gerçekleştiriyor. Ulusoy Un’un KAP’a yaptığı açıklamaya göre 16.06.2022 itibarıyla üretime son verilen ve 10.10.2022 itibarıyla yeniden devreye alınan Samsun/Tekkeköy’deki üretim tesisi, Hatay’daki yeni yatırımın devreye girmesiyle birlikte 4.415 ton/gün buğday işleme kapasitesine ulaşıldığı için görece daha eski teknoloji kullanılan bu tesiste üretimin tamamen sonlandırılarak, üzerinde bulunduğu gayrimenkulün değerlendirilmesine karar verildi. Üretim tesisinin bulunduğu konum itibariyle gayrimenkulün yıllar içerisinde değer kazanması, kaynakların verimli kullanılmasını gündeme getirdi. Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, yaptığı açıklamada; “Bugün Samsun Gıda OSB’de bulunan 50. Yıl Üretim Tesisimiz ile sektörün teknolojik dönüşümüne de öncülük ediyoruz. Bu tesiste ulaştığımız teknolojik verimlilik ve yüksek kapasite sayesinde görece daha eski teknolojiye sahip Samsun/Tekkeköy’de yer alan tesisimizde üretim yapma ihtiyacımız kalmadı. Böylelikle tesisin üzerinde bulunduğu gayrimenkulü de Ulusoy Un’un 100. yıl hedefleri doğrultusunda şirketimize en iyi katkıyı sunacak şekilde değerlendirebileceğiz. 4.415 ton/gün buğday işleme kapasitemizle Türkiye’nin lider un üreticisi olma konumumuzu devam ettiriyoruz. İhracatta her yıl hedeflerimizi artırarak, bugün 107 ülkeye ihracat yapan şirket konumuna geldik. 2023 yılında 2022’ye göre ihracatımızı yüzde 32 oranında artırarak 350 bin ton ihracat gerçekleştirdik. 2024 yılında da üretimimizden aldığımız güçle ihracata odaklanmaya devam ederek hem sektörümüze hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.
Hakkında: Fahrettin Ulusoy tarafından 1969 yılında kurulan Ulusoy Gıda, 1989 yılında faaliyetlerine hububat ve bakliyattan mamul un, irmik, makarna ve bisküvi gibi her türlü gıda maddesinin imalatını, ticaretini, ithalat ve ihracatını yapmak üzere Ulusoy Un adı altında devam etmiştir. Ulusoy Un’un Samsun’da 2.088 ton/gün, Çorlu’da 383 ton/gün, Hatay’da 463 ton/gün olmak üzere toplam 2.934 ton/gün buğday işleme kapasiteli 3 fabrikası ve 300.000 tondan fazla tahıl stoklama kapasitesine sahip lisanslı depo ve serbest bölge depoları bulunmaktadır. Ulusoy Un’un bağlı ortaklığı Söke Değirmencilik A.Ş.’nin Aydın’da 640 ton/gün ve Ankara’da 841 ton/gün olmak üzere toplam 1481 ton/gün buğday işleme kapasiteli 2 fabrikası bulunmaktadır. Konsolide 4.415 ton/gün buğday işleme kapasitesiyle Ulusoy Un, Türkiye’nin en büyük un üreticisi ve pazar lideridir. Ulusoy Un’un Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Dr. Eren Günhan Ulusoy üstlenmektedir.