Çocuklarda Kabızlık sorunu, çoğunlukla yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle ortaya çıkıp geçici bir durum olarak gözükse de ihmal edildiği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
KABIZLIK NEDİR?
Çocuklarda sıkça görülen kabızlıkla ilgili bilgiler vererek uyarıda bulunan Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın, "Çocukların 3 ila 4 günde 1 zorlanarak, aşırı ıkınarak kaka çıkartma durumuna kabızlık diyoruz.
Bu durum çocuklarda yüzde 95 fonksiyonel yani davranış sağladığı yeme alışkanlığı, kakayı tutma söyleme dönemlerinde karşımıza çıkıyor.
Kabızlık, çocukların sindirim sistemi üzerindeki baskıyı artırarak rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Sıklıkla çocuklarda sert kaka çıkartmaya bağlı olarak anal fissür dediğimiz çatlaklar oluşmaktadır. Bunlar çocuğa acı vermekte acıdıkça da çocuk kakayı yapmamakta direnmektedir.
KABIZLIK TEDAVİSİNİ İHMAL ETMEYİN!
Kabızlıkta tedavi yaklaşımı olarak yapmamız gereken öncelikle, bağırsakta birikmiş kakayı boşaltmak ve aşağıda anüste oluşan çatlakları tedavi etmektir. Akabinde gelen kakayı yumuşatmak yani üçlü saç ayağı dediğimiz tedaviyi yapmak gerekmektedir.
Bu durumu önlemek için çocukların yeterli miktarda su içmesi, lifli gıdalar tüketmesi ve aktif olmaları önemlidir.
Çocuklarınızda kabızlık şikayeti varsa sakın ihmal etmeyin. Fonksiyonel olan kabızlık organik bozukluğa dönüşebilir. Bu nedenle bir çocuk cerrahisi yada çocuk gastroenteroloji bölümlerine başvurmanızda son derece fayda vardır." diyerek sözlerine son verdi.
SAĞLIK
Yayınlanma: 18 Kasım 2024 - 17:15
Çocuklarda kabızlık neden olur? Kabızlık tedavisi
Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mithat Günaydın, çocuklarda sıkça görülen kabızlık şikayetinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
SAĞLIK
18 Kasım 2024 - 17:15