Çocukların okula gitmeye karşı güçlü bir şekilde hissettikleri korku, kaygı ve endişe gibi hissettikleri ruh hallerine okul fobisi (okul kaygısı) adı verilmektedir. Yaşanan bu ruh hali hemen hemen her insanın öğrencilik döneminde ortaya çıkabilecek bir stres problemidir.
Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Psikolog/ Psikoterapist Psk. Doğukan Dursun, okulların açıldığı ilk zamanlarda ailelerin çocuklarında en sık gördüğü okul endişesi, kaygısı ve korkusu gibi ruh halleri gibi durumlar hakkında bilgiler verdi.
OKUL KAYGISI NEDİR?
Psk. Doğukan Dursun, "Okula yeni başlayan çocuklarda korku, kaygı ve isteksizlik gözlemlenebilir. Özellikle aile ortamından ilk defa ayrılacak çocuklarda bu tarz endişeler ve ruh hali gayet normal ve doğaldır. Fakat bu noktada ailelerin tutum ve davranışları çok önemli bir yer tutmaktadır. Çocukların kaygılarını yatıştırmak için destek olmak ona ağladığı zaman kızmamak, sabırlı ve hoşgörülü olmak önemlidir. Unutmayın okula uyum süreci önce ev ortamında başlar.
OKUL KAYGISI İÇİN BUNLARI YAPIN!
Ebeveynler olarak çocuğunuza okulun ilk günü sakin ve soğukkanlı davranarak, onu cesaretlendiren ve teşvik eden yaklaşımlarla motive edin. ‘Okula gitmesem de olur’ düşüncesinin oluşmasına sakın fırsat vermeyin.
Bu süreçte çocuklarda karın ağrısı, kusma, bulantı, sık idrara çıkma, terleme ve ağlama krizleri gibi durumlar görülebilir. Çocuğunuzdaki bu durumu mutlaka önemseyin ve okulun rehberlik öğretmenlerinden ya da uzman bir psikoloji doktorundan destek alın." diyerek sözlerine son verdi.
SAĞLIK
Yayınlanma: 11 Eylül 2024 - 14:34
Güncelleme: 11 Eylül 2024 - 14:35
Okul endişesi ile nasıl başa çıkılır?
Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Psikolog/ Psikoterapist Psk. Doğukan Dursun, " Okul kaygı ve korkusu çocuklarda karın ağrısı, sık idrara çıkma, terleme gibi durumlar görülebilir. Bunun için mutlaka okulun rehberlik öğretmenlerinden ya da uzman bir psikoloji doktorundan destek alın." dedi.
SAĞLIK
11 Eylül 2024 - 14:34
Güncelleme: 11 Eylül 2024 - 14:35