Skolyoz hastalığında en önemli şeyin hastalığın tanısında geç kalmamak olduğunu vurgulayan Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Bozduman ; görev yaptığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde “Skolyoz'dan korkmayın, geç kalmaktan korkun" ifadelerini kullandı.
Skolyoz Nedir?
Skolyoz, omurganın boyun, göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen 3 boyutlu deformitesidir. Bazen tek bölgeyi etkileyebilse de genellikle kompleks göğüs ve bel bölgesini birlikte etkiler. Omurganın yana doğru eğriliğine bazen hiperkifoz (kamburluk) eşlik eder.
Skolyozun Nedenleri;
Kas hastalıkları, kalıtımsal hastalıklar gibi birçok nedene bağlı olarak görülebilse de sıklıkla nedeni bilinmeyen skolyozlar ( İdiyopatik Skolyoz) görülmektedir. Yüksek açılara ulaşmadan erken yakalanırsa korse, fizik tedavi gibi yöntemlerle konservatif olarak tedavi edilebilmektedir. Eğriliğin çok arttığı hastalarda ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Hastalık, kız çocuklarında erkek çocuklara göre daha sık görülür.
Türkiye'de 2,5 milyon skolyoz hastası olduğu tahmin edilmektedir.
Omurga eğriliğinin erken tespit edilmesi çok önemlidir !
Tüm Dünyada Skolyoz tanısında bir gecikme olduğunun altına çizen Dr. Öğr. Üyesi Ömer Bozduman ; “Omurga eğriliğinin tansında erken tanı açısından ebeveynlerin çocuklarını, özellikle 10-16 yaş arası omuz seviyeleri , duruş bozukluğu ve asimetri açısından dikkatle gözlemlemelidir. Herhangi bir asimetri fark edilirse vakit kaybetmeden Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına başvurmaları gerekmektedir” dedi.
SAĞLIK
Yayınlanma: 24 Haziran 2022 - 17:44
1-30 Haziran Skolyoz Farkındalık Ayı
Tüm dünyada her yıl haziran ayı 'Skolyoz Farkındalık Ayı' olarak kabul ediliyor.
SAĞLIK
24 Haziran 2022 - 17:44