Gündem takibi psikolojinizi bozabilir! sürekli olumsuz haberler depresyona sokabilir!
Arka arkaya maruz kalınan olumsuz haberlerin farkında olmadan pek çoğumuzu etkilediğini belirten uzmanlar, bu durumun hem psikolojik hem de fiziksel sonuçları olabileceğini söylüyor. Her gün televizyonda, sosyal medyada gördüğümüz olumsuz haberler insan psikolojisini bozuyor. Başlığımızda da belirttiğimiz gibi küçük yaşta akrabaları tarafından hunharca öldürülen Narin, üyev anne ve babanın minik bir bebeğe yaptıkları, her gün sokak ortasında öldürülen hem kadınlar hemde erkekler, genç yaşta çocukların intihara sürüklenmesi evet bu asayiş haberleri say say bitmiyor ve bunlar tamamen insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Bakın bu konuda uzmanlar ne diyor...
Olumsuz haberlerin, psikolojik, duygusal ve sosyal alanlarda etkileri olabileceğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog İpek Erol, sürekli olarak maruz kalınan olumsuz haberlerin depresyondan bağışıklık sistemi sorunlarına, uyku problemlerinden sosyal hayat kısıtlamalarına kadar pek çok soruna neden olabileceğini söyledi. Gündemi takip ederken olumsuz etkilerden korunmanın önemli olkduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog İpek Erol, “Haber takibi güvenilir kaynaklardan yapılmalı, kişi kendine zaman ayırmalı ve güvenilen kişilerle etkileşim içinde olunmalı.”
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İpek Erol, şiddet, felaket ve kriz gibi olumsuz haberlere sürekli olarak maruz kalmanın psikoloji üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
Sürekli olumsuz içeriklere maruz kalmak karamsarlığı artırıyor…
Arka arkaya maruz kalınan olumsuz haberlerin farkında olmadan pek çoğumuzu etkilediğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog İpek Erol, “Bu haberlerin olumsuz etkisi psikolojik, duygusal ve sosyal alanlarda hissedilmekte, zaman zaman kişinin işlevselliğini bozmakta ve travmatik sonuçlara neden olabilmektedir.” dedi.
Toplumu travmatik boyutta etkileyen olayların bireysel olarak depresyon ve karamsarlığı beraberinde getirebileceğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog İpek Erol, “Sürekli olarak olumsuz içeriklere maruz kalmak, insanların geleceğe dair karamsar bir bakış açısı geliştirmesine yol açar. Bireyler, sürekli bir kötü olay bekleme eğilimi içine girer ve hayatın genel anlamda olumsuz olduğuna dair bir inanç geliştirebilir. Bu durum zamanla depresif belirtilerinin artmasına neden olabilir.” şeklinde konuştu.
Kronik stres ve uyku sorunları gelişebilir
Sürekli kötü haberlere maruz kalmanın bireylerde kronik bir strese ve bu stresi yönetememeye yol açabileceğine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog İpek Erol, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kişi olayları kontrol edemediğini hissettiğinde yoğun bir kaygı yaşar. Özellikle çözüme kavuşmamış durumlar ve felaket haberleri, bireylerde sürekli bir endişe hali yaratır.
Sürekli endişe, özellikle geceleri zihnin durulmasını zorlaştırarak uyku sorunlarına yol açabilir. Uykuya dalmakta güçlük, uykudan sebepsiz yere uyanma ya da sürekli kabus görme uyku sorunlarının başında gelir. Yetersiz uyku, psikolojik sağlamlığı zayıflatır ve bu da günlük yaşamda konsantrasyon gibi bilişsel sağlamlık gerektiren alanlarda zorlanma ile performans düşüşüne yol açabilir.”
Olumsuz haberler güvenlik duygusunun azalmasına neden olabilir
Tekrarlayan olumsuz haberlere maruz kalmanın bağışıklık sistemini de etkilediğini aktaran Uzman Klinik Psikolog İpek Erol, “Stres, vücudun fizyolojik işleyişini olumsuz etkileyen bir dizi hormonal ve biyokimyasal değişikliğe yol açar. Uzun süreli stres, vücudun ‘savaş ya da kaç’ sistemini tetikleyen kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarının salınımını artırır. Bu hormonlar temelde kişiyi tehlikelerden korumaya yarasa da sürekli olarak yüksek seviyelerde bulunmaları bağışıklık sistemini baskılayıp hastalıkların önünü açar.” dedi.
Felaketler, şiddet olayları ve kriz haberlerinin, bireylerde güvenlik duygusunun azalmasıyla sonuçlanabileceğine de değinen Uzman Klinik Psikolog İpek Erol, bu durumun, insanların günlük yaşamlarında bulundukları çevreye karşı korku geliştirmesine ve tehlikede hissetmelerine neden olabileceğini, bireylerin sosyal ilişkilerini ve günlük aktivitelerini sınırlamalarına yol açabileceğini söyledi.
Duygusal tepkisizlik de bir belirti
Maruz kalınan travmatik haberlere verilen tepkilerin kişiden kişiye göre değişebildiğini hatırlatan Uzman Klinik Psikolog İpek Erol, “Bazı kişilerde aşırı uyarılmış ve tedirgin bir ruh halinin tersine genel bir uyuşma, hareketsizlik, dalgınlık, duygusal tepkisizlik ve kayıtsızlık gözlenebilir.” dedi.
Gündemi takip ederken psikolojik sağlığımızı da korumamız gerektiğinin altını çizen Uzman Klinik Psikolog İpek Erol sözlerini şöyle tamamladı:
“Olumsuz etkilerden korunmak için haber takibini güvenilir kaynaklardan yapmak, kendine zaman ayırmak, güvendiğimiz kişilerle etkileşim içinde olmak, stresle baş etme tekniklerini kullanmak alınabilecek önlemlerdendir. Olumsuz etkiler hissediliyorsa ve bahsettiğim belirtilerin birkaç tanesi mevcutsa profesyonel destek alınması önerilir.”